x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rogozin ameninţă voalat Moldova:”Sper că nu veţi îngheţa la iarnă”

Rogozin ameninţă voalat Moldova:”Sper că nu veţi îngheţa la iarnă”

03 Sep 2013   •   13:59
Rogozin ameninţă voalat Moldova:”Sper că nu veţi îngheţa la iarnă”

Vicepremierul rus Dmitri Rogozin a atenţionat voalat Republica Moldova, luni, la Chişinău, că ar putea avea probleme la asigurarea cu resurse energetice în sezonul rece.
Într-un briefing comun cu ministrul Economiei de la Chişinău, Valeriu Lazăr, Rogozin a declarat că relaţiile energetice sunt foarte importante mai ales în preajma sezonului rece. “Sper că nu veţi îngheţa”, şi-a finalizat discursul oficialul rus, relatează agerpres.ro.

El a atras atenţia Republicii Moldova şi “să nu-şi piardă vagoanele” în procesul de integrare în Uniunea Europeană. Dmitri Rogozin s-a referit în acest sens la Transnistria, menţionând că partea moldovenească ar trebui să comunice mai intens cu Tiraspolul în procesul de integrare europeană.

În acelaşi timp, el a revenit la solicitarea Rusiei privind deschiderea unui consulat rus în stânga Nistrului, spunând că această chestiune este tărăgănată din motive subiective.
Totodată, vicepremierul rus a declarat că relaţiile viitoare dintre Republica Moldova şi Rusia vor depinde şi de rezultatele vizitei patriarhului rus Kirill, preconizată pentru sfârşitul acestei săptămâni, dar nu a oferit alte detalii.

Ministrul Economiei, Valeriu Lazăr, a vorbit despre relaţiile economice cu Moscova. El a anunţat că în scurt timp va fi creat un grup de lucru care va discuta cu partea rusă despre consecinţele Acordului de liber schimb cu Uniunea Europeană, dând asigurări că Republica Moldova nu doreşte să reducă importanţa relaţiilor economice cu Federaţia Rusă.

Dmitri Rogozin întreprinde o vizită de două zile în Republica Moldova. Luni, el s-a întâlnit cu premierul Iurie Leancă şi cu ministrul Valeriu Lazăr, după care va merge în regiunea transnistreană.
Consiliul Unirii şi Acţiunea 2012 au organizat luni un protest contra vizitei oficialului rus, în timp ce o organizaţie filo-rusă de la Chişinău l-a întâmpinat cu pâine şi cu sare pe Rogozin.

Înainte de începerea acestei vizite, Dmitri Rogozin a declarat postului rus de televiziune Russia 24 că semnarea Acordului de asociere a Republicii Moldova cu UE va determina revizuirea unor acorduri cu Federaţia Rusă şi va influenţa negativ procesul de reglementare a conflictului transnistrean.

După ce vicepremierul rus, Dmitri Rogozin, a atenţionat luni Republica Moldova că ar putea pierde Transnistria, dacă îşi continuă calea spre UE, şi că ar putea îngheţa la iarnă, Serviciul rus pentru protecţia consumatorilor Rospotrebnadzor a ameninţat marţi că ar putea impune un nou embargo asupra vinurilor moldoveneşti, aşa cum a făcut în 2006.

Potrivit unui comunicat al Rospotrebnadzor, peste 28.000 de litri de producţie alcoolică importată din Republica Moldova de la începutul acestui an nu au corespuns exigenţelor de securitate. Această cantitate, a precizat serviciul rus, reprezintă ceva mai mult de 0,1% din totalul producţiei exportate de Republica Moldova în Federaţia Rusă. Revista rusă Ogonek a inclus recent embargoul din 2006 în topul “războaielor economice” purtate de Rusia în ultimul deceniu. Conform aceleiaşi surse, producătorii moldoveni au pierdut în urma acelei blocade peste 200 de milioane de dolari.

×