x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe ROMANI IN LUME/Info - 30 septembrie 2004

ROMANI IN LUME/Info - 30 septembrie 2004

30 Sep 2004   •   00:00
UCRAINA. Mai multi romani din Cernauti s-au plans ca invatamantul in limba romana de la Molodia, o suburbie a Cernautilor, este in pericol, informeaza RGN Press. Clasele cu predare in limba romana au fost evacuate din cladirea in care isi desfasurau activitatea si mutate intr-o alta, total improprie procesului de invatamant. Statul roman a alocat fonduri importante pentru repararea cladirii din care acum elevii romani au fost evacuati. Romanii din Molodia mai mentioneaza ca tot in 2000 a fost inceput un proiect pentru construirea unei scoli noi, moderne, cu fonduri de la Guvernul roman. Din 2001 nu s-a mai auzit nimic de acest proiect.

BULGARIA. Autoritatile bulgare au hotarat sa inchida clasele cu predare in limba romana din scolile care au sustinut anul trecut proiectul a doua asociatii romanesti din Vidin, Comunitatea Romanilor din Bulgaria si Asociatia "AVE" a tinerilor romani din Bulgaria. Asociatiile romanesti inventariaza in jur de 150.000 de etnici romani care traiesc in Bulgaria, informeaza Romanian Global News. Cifrele oficiale arata altceva. Romanii-vlahi din Bulgaria nu sunt recunoscuti ca minoritate nationala, nu beneficiaza de un sprijin al statului bulgar pentru pastrarea identitatii etnice. Scoala din Deleina va fi inchisa pentru ca autoritatile spun ca nu exista destui copii, iar cea din satul Rabrova va fi inchisa pentru ca lipseste doar un copil.

AMERICA. Romanii care vin de peste hotare in America prin programe de schimburi culturale finantate de guvern spun ca sunt folositi ca muncitori si platiti foarte prost. Ei afirma ca, in loc sa mearga la cursuri in domeniul afacerilor internationale, au muncit pentru cativa dolari in restaurante ieftine si santiere de constructii. Este cazul unui student roman, Bogdan Voicu. El a plecat pentru un stagiu de pregatire in management, dar a ajuns sa faca hamburgeri si sa spele podele pentru 7 dolari pe ora intr-un fast food din Pennsylvania. Voicu a spus presei americane ca regulamentul Departamentului de Stat a fost incalcat, pentru ca acesta interzice folosirea celor care vin in SUA prin acest program in slujbe prost platite.

×
Subiecte în articol: diaspora