x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe România îşi transformă partenerii în inamici

România îşi transformă partenerii în inamici

06 Ian 2011   •   18:38
România îşi transformă partenerii în inamici

145416-.jpgDeclaraţii ale ministrului de Externe şi ale preşedintelui ţării au fost ţintite spre Croaţia, Germania şi Franţa. Ele au fost urmate de un articol din presa tabloidă din Marea Britanie şi, conform modelului bulgărelui de zăpadă, sunt şanse mari ca acestui articol să-i urmeze altele.

Aparent pornită în ofensivă, România a reamintit, prin ministrul său de Externe, că îi stă în putere să blocheze aderarea europeană a Croaţiei; a ameninţat, printr-un grup de parlamentari ai PDL, că nu va acorda avizul (pur consultativ, de altfel) pentru sporirea numărului de eurodeputaţi germani şi a anunţat, prin vocea preşedintelui, că fondurilor europene pentru securizarea graniţelor, care ar trebuie să ajungă în conturile grupului germano-francez EADS, le-ar sta mult mai bine în conturile IMM-urilor româneşti, în cazul în care România nu primeşte un termen clar (şi proxim) pentru aderarea la spaţiul Schengen.

Pe acest fond belicos, un articol apărut miercuri în tabloidul britanic Daily Mail descrie România drept “un partener dezagreabil pentru Uniunea Europeană”. Publicaţia notează că românii “sunt obligaţi în continuare să stea pe locurile din spate: li s-a permis să adere la UE în pofida amplorii crimei organizate şi a corupţiei din ţară (...) dar acum că au intrat, francezii, germanii şi ceilalţi încep să îi dispreţuiască.

Cotidianul britanic mai scrie despre taberele instalate de români şi despre disputele declanşate pe această temă în Italia sau Spania. În acest context oricum agitat, chiar nu e necesar ca “mafia românească să circule liber în spaţiul Schengen”.

“Românii nu vor accepta să li se spună că sunt membrii UE de mâna a doua. Parlamentul de la Bucureşti a început să ameninţe cu împiedicarea aderării Croaţiei şi cu blocarea sau cel puţin tergiversarea ratificării unui protocol care permite unui număr suplimentar de parlamentari europeni să îşi preia funcţiile în PE, în cazul în care ţara lor nu este primită în Schengen”, afirmă cotidianul.

×