x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe ROMANII IN LUME/Info - 26 august 2004

ROMANII IN LUME/Info - 26 august 2004

26 Aug 2004   •   00:00
SUA. Romanian American Freedom Alliance a organizat vineri, 20 august, o excursie cu corturile la Sylvan Lake. Campingul are loc amenajat pentru foc si banci pentru picnic, dar nu are curent electric. De asemenea, exista cabine si iurte, dar toate erau deja rezervate. Romanii au pescuit si au facut drumetii. Romanian American Freedom Alliance (RAFA) este o organizatie caritabila, infiintata in vara anului 1990, ca urmare a Revolutiei din 1989. Scopul ei era de a aduna ajutoare pentru familiile nevoiase de romani. Primele donatii pentru familiile din Romania au constat in alimente si imbracaminte, dupa care acestea s-au transformat in donatii banesti, provenite din contributia membrilor RAFA. (RGN Press)

SERBIA. Partia Democrata a Rumanilor din Serbia are doi consilieri pe lista in alegerile locale din Serbia si Muntenegru, pentru prima da-ta in istorie, informeaza RGN Press. In ajunul campaniei a fost facuta publica coalitia pe plan electoral dintre Partia Democrata a Rumanilor din Serbia si Partidul Democrat al lui Boris Tadic (foto). Aceasta coalitie dintre doua partide democrate a fost semnata la data de 3 august 2004 si prezentata miercuri, 18 august, la sediul Partiei Democrate a Rumanilor din Serbia. In campania electorala, reprezentantii PDRS vor vizita toate localitatile romanesti din regiune. Partidul a fost infiintat la 25 aprilie 2004.

ITALIA. Presa italiana avertizeaza asupra fenomenului asistentelor "navetiste", venite mai ales din tarile est-europene, care practica ilegal asistenta la domiciliu pentru varstnici. Potrivit cotidianului Avvenire, romancele si bulgaroaicele intra in Italia oficial pentru turism, fara a avea nevoie de viza, lucreaza timp de 90 de zile si apoi revin in tara si trimit in Italia, in locul lor, o ruda apropiata sau o prietena, dupa care reiau circuitul trei luni mai tarziu. Autoritatile italiene avertizeaza ca acest fenomen este de cele mai multe ori controlat de lumea interlopa. Familiile de italieni prefera sa plateasca o asistenta la negru, cu 700- 800 de euro, decat sa plateasca 1.300 euro pe luna pentru asistenta medicala legala. In Italia exista intre 350.000 si 500.000 de asistente familiale, italience si straine. In 81% din cazuri, ele provin din tari din Europa de est, Ucraina - 22%, Romania - 19%, Rusia si Belarus - 14%.

UTILE

LONDRA. O romanca a deschis un restaurant cu specific romanesc in Marea Britanie. Patroana Restaurantului XXL, Nicoleta Mircia, din Onesti, are aproape 23 de ani, scrie ziarul romanesc Diaspora, editat de romanii din Londra. Nicoleta spune ca a fost plecata din tara inca de la varsta de 14 ani si a incercat mai toate tarile europene: Germania, Italia, Spania, Franta. In Marea Britanie a ajuns acum doi ani. S-a casatorit cu un rezident in Marea Britanie si a dobandit dreptul de sedere aici pe termen lung. In restaurant canta o formatie de romani, numita XXL si compusa din Lucian, Vicentiu si Novac, care canta impreuna, la Londra, de patru ani. Canta mai ales manele, dar si muzica lautareasca din toate zonele. Nicoleta nu si-a deschis un restaurant intamplator: are experienta afacerii unui bar de noapte patronat de parintii ei, in Europa a lucrat la o serie de cafenele turcesti.

Adresa este 6 Cheapside, London N13 5ED, aproape de statia de tren Silver Street sau de North Middlesex Hospital, in nordul Londrei.

×
Subiecte în articol: diaspora