x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Bulgaria avertizează că nu poate securiza frontierele externe ale UE până nu aderă la Schengen

Bulgaria avertizează că nu poate securiza frontierele externe ale UE până nu aderă la Schengen

de Redacția Jurnalul    |    08 Dec 2022   •   23:00
Bulgaria avertizează că nu poate securiza frontierele externe ale UE până nu aderă la Schengen
Sursa foto: Facebook

Preşedintele Rumen Radev a avertizat, joi, că autorităţile din Bulgaria nu pot securiza în totalitate frontierele externe ale Uniunii Europene până nu se va lua decizia admiterii ţării în Spaţiul Schengen.

Rumen Radev a afirmat, conform site-ului Novinite.com, că statele UE care au respins admiterea Bulgariei în Schengen, o referire la Olanda şi Austria, trebuie să ţină cont de faptul că în funcţie de rapiditatea cu care va fi depăşit blocajul aderării la spaţiul de liberă circulaţie vor reuşi autorităţile bulgare să mobilizeze forţe şi fonduri de la frontierele cu România şi Grecia la frontiera cu Turcia, care este şi frontiera externă a Uniunii Europene.

Admiterea în Schengen "va înseamna că aceste ţări vor deveni mai relaxate despre acţiunile Bulgariei de protejare a frontierei externe a Uniunii Europene", a atras atenţia Rumen Radev.

"Bulgaria a îndeplinit toate criteriile tehnice pentru admiterea în Schengen din 2011. Bulgaria, de bună-credinţă, a convocat două noi inspecţii în ultimele luni. Rezultatele sunt excelente. Nu acceptăm impunerea permanentă de condiţii suplimentare care sunt în totalitate în afara criteriilor de apartenenţă la Spaţiul Schengen. Este extrem de ilogic în aceste condiţii de crize - în materie de securitate, economică, socială - ca Bulgaria şi România să fie ţinute în afara Spaţiului Schengen", a subliniat preşedintele bulgar.

Consiliul Uniunii Europene pentru Justiţie şi Afaceri Externe a decis admiterea Croaţiei în Spaţiul Schengen, anunţă Preşedinţia cehă a instituţiei, precizând că au fost respinse solicitările României şi Bulgariei. Conform unor oficiali politici de la Bruxelles citaţi de cotidianul Le Figaro, reprezentantul Austriei s-a pronunţat împotriva integrării României şi Bulgariei în Schengen, iar cel al Olandei a votat împotriva admiterii Bulgariei.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Rumen Rade Schengen