Ministerul rus de Justiţie a clasat nouă entităţi media americane, inclusiv postul de radio Vocea Americii, ca ''agenţi străini", după promulgarea de către preşedintele Vladimir Putin a unei legi care permite înregistrarea instituţiilor de presă străine cu acest termen controversat.
Vocea Americii şi Radio Europa Liberă/Radio Libertatea, finanţate de Congresul SUA, precum şi alte şapte entităţi media care le sunt afiliate au fost clasate ca "exercitând funcţiile unui agent străin", conform unui comunicat publicat de Ministerul de Justiţie.
Prin urmare, aceste entităţi media vor trebui să aplice eticheta de "agent strain" pe toate materialele lansate în Rusia, ceea ce inseamna ca ele "servesc interesele altor guverne". Legea promultata de presedintele Putin este reactie la constrângerea postului de televiziune rus RT de a se înregistra ca 'agent străin' în Statele Unite, unde oficiali americani au acuzat RT că a încercat să influenţeze alegerile de anul trecut pentru ca Donald Trump să ajungă preşedinte.
Legea a fost denunţată de Consiliul pentru Drepturile Omului de pe lângă Kremlin, care a precizat că "orice entitate media internaţională ar putea fi arbitrar calificată ca agent străin de către Ministerul de Justiţie".
Criticată virulent de către organizaţiile neguvernamentale Human Rights Watch şi Amnesty International, această lege obligă entităţile vizate să ofere informaţii autorităţilor ruse despre situaţia lor financiară şi să menţioneze în documentele pe care le prezintă că sunt încadrate ca 'agenţi străini'.
De fapt, respectivul text extinde la mass-media o lege datând din 2012 şi care se referea până acum numai la organizaţiile neguvernamentale, mentioneaza agerpres.