x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe RUSIA a încălcat tratatul privind RACHETELE NUCLEARE, anunţă Statele Unite

RUSIA a încălcat tratatul privind RACHETELE NUCLEARE, anunţă Statele Unite

29 Iul 2014   •   09:23
RUSIA a încălcat tratatul privind RACHETELE NUCLEARE, anunţă Statele Unite

Rusia a încălcat un tratat-cheie testând o rachetă nucleară de croazieră – a anunţat guvernul SUA.

Rusia a testat o rachetă de croazieră lansată de la sol, încălcând astfel tratatul privind arsenalul nuclear cu rază medie de acţiune, încheiat în 1987, în timpul Războiului Rece, şi semnat la vremea respectivă de Ronald Reagan şi Mihail Gorbaciov.

Tratatul bilateral interzice rachetele nucleare cu rază de acţiune între 500 şi 5.500 de kilometri.

Acuzaţia vine pe fondul tensiunilor crescute între SUA şi Rusia, americanii criticându-i pe ruşi pentru implicarea în conflictul din Ucraina.

Un oficial a descris incidentul ca “foarte serios” – informează BBC. “Încurajăm Rusia să revină la respectarea obligaţiilor la care s-a angajat prin tratat şi să elimine orice element interzis, într-o manieră verificabilă”, a adăugat oficialul.

Conform unor surse oficiale, Barack Obama i-ar fi transmis o scrisoare preşedintelui Vladimir Putin, în legătură cu acest incident.

Aceasta este prima dată când guvernul SUA face acuzaţii publice, deşi problema mocneşte de mai mulţi ani – spune corespondentul BBC de la Washington.

În ianuarie, anul acesta, cotidianul New York Times scria că oficialii americani cred că Rusia a început testele care încalcă tratatul încă din 2008.

×