x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rusia amenință cu acțiuni în justiție dacă va fi forțată să intre în incapacitate de plată

Rusia amenință cu acțiuni în justiție dacă va fi forțată să intre în incapacitate de plată

11 Apr 2022   •   08:20
Rusia amenință cu acțiuni în justiție dacă va fi forțată să intre în incapacitate de plată

Rusia amenință cu acțiuni în justiție dacă Occidentul va încerca să o forțeze să intre în incapacitate de plată, a declarat luni ministrul de finanțe Anton Siluanov pentru ziarul pro-Kremlin Izvestia, ascuțind tonul Moscovei în lupta sa financiară cu Occidentul, scrie Reuters.

"Bineînțeles că vom da în judecată, pentru că am luat toate măsurile necesare pentru a ne asigura că investitorii își primesc plățile", a declarat Siluanov într-un interviu acordat ziarului.

"Vom prezenta în instanță documentele care confirmă eforturile noastre de a plăti atât în valută, cât și în ruble. Nu va fi un proces ușor. Va trebui să ne dovedim foarte activ cazul, în ciuda tuturor dificultăților."

Siluanov nu a detaliat opțiunile legale ale Rusiei.

Rusia se confruntă cu prima sa incapacitate de plată externă suverană din mai bine de un secol, după ce la începutul acestei săptămâni a făcut aranjamente pentru a efectua o rambursare a unei obligațiuni internaționale în ruble, chiar dacă plata era scadentă în dolari americani.

Săptămâna trecută, Siluanov a declarat că Rusia va face tot posibilul pentru a se asigura că își plătește creditorii. "Rusia a încercat cu bună credință să plătească creditorii externi", a declarat luni Siluanov. "Cu toate acestea, politica deliberată a țărilor occidentale este de a crea în mod artificial, prin toate mijloacele, o incapacitate de plată".

Siluanov a declarat că datoria externă ale Rusiei se ridică la aproximativ 20% din totalul datoriei publice, de aproximativ 21.000 de miliarde de ruble (261,7 miliarde de dolari). Din această sumă, aproximativ 4.500-4.700 de miliarde de ruble reprezentau pasive externe.

Rusia nu a mai intrat în incapacitate de plată după revoluția din 1917, dar obligațiunile sale au apărut acum ca un punct fierbinte în lupta economică cu țările occidentale.

O intrare în incapacitate de plată era de neimaginat până de curând, Rusia beneficiind de o recomandare de investiție în perioada premergătoare invaziei în Ucraina.

 

 

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: incapacitate plata