x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Moscova contraatacă: Rusia va considera "Ţară agresoare" aceea care impune sancţiuni împotriva Federaţiei Ruse, firmelor sau cetăţenilor săi

Moscova contraatacă: Rusia va considera "Ţară agresoare" aceea care impune sancţiuni împotriva Federaţiei Ruse, firmelor sau cetăţenilor săi

de Agerpres    |    29 Iul 2014   •   11:18
Moscova contraatacă: Rusia va considera "Ţară agresoare" aceea care impune sancţiuni împotriva Federaţiei Ruse, firmelor sau cetăţenilor săi
Sursa foto: SERGEI ILNITSKY/EPA

Deputaţi din Duma de Stat rusă (camera inferioară a parlamentului federal) intenţionează să introducă un nou concept în legislaţia în vigoare şi anume cel de 'ţară agresoare', definită ca un 'stat care instituie sancţiuni împotriva Federaţiei Ruse, cetăţenilor ruşi şi persoanelor juridice şi fizice din Rusia'. Companiilor înregistrate în aceste state, precum şi structurilor afiliate lor le va fi interzis să desfăşoare activităţi în Federaţia Rusă, relatează marţi RIA Novosti, citând publicaţia semi-oficială Izvestia.

Guvernului rus i se oferă dreptul să aprobe lista cu 'ţări agresoare' în scopul protejării fundamentelor ordinii constituţionale, a securităţii şi apărării ţării, protecţiei pieţei interne şi dezvoltării economiei naţionale, scrie Izvestia cu referire la nota explicativă la proiectul de lege respectiv.

Astfel, persoanelor juridice şi fizice străine, înregistrate într-o 'ţară agresoare', precum şi persoanelor juridice din Rusia afiliate sau dependente de astfel de persoane străine le vor fi interzise unele tipuri de activităţi în Rusia, cum ar fi activităţi de audit şi de consultanţă juridică şi de altă natură.

Citând unul din autorii proiectului de lege, Evgheni Fedorov, ziarul mai scrie că va rămâne la latitudinea guvernului să decidă ce companii vor fi incluse pe lista cu sancţiuni.

'Vor fi incluse cel puţin şase mari companii americane de audit şi consultanţă prezente la ora actuală pe teritoriul rus', a afirmat deputatul Fedorov, indicând că sunt vizate Deloitte, KPMG, Ernst&Young, PricewaterhouseCoopers (PwC), Boston Consulting Group (BCG), Mackenzie Group.

Proiectul de lege a fost elaborat de doi parlamentari ai Rusiei Unite (partidul de guvernământ) - Evgheni Fedorov, Anton Romanov -, în colaborare cu membrii Asociaţiei 'Suveranitatea parlamentară', din care fac parte reprezentanţi ai tuturor facţiunilor din Duma de Stat. Documentul urmează să fie trimis marţi spre examinare la Guvern, iar în paralel va fi înregistrat în Camera Inferioară.

În rezultat, modificări sunt propuse la mai multe legi federale, între care legea cu privire la sistemul de contract şi cea cu privire la audit.

Experţii ruşi consideră că legislaţia autohtonă aşteaptă de mult timp o astfel de clarificare.

În opinia directorului Institutului pentru probleme globale din Moscova, Mihail Deliaghin, orice fel de corporaţie, chiar şi una foarte mare, este loială ţării unde este înregistrată şi aceasta ar putea realiza sarcini delicate în favoarea ţării sale, chiar şi fără să recunoască.

'În unele ţări, de exemplu în Statele Unite, are loc o rotaţie de cadre - mulţi ies din afaceri optând pentru o funcţie publică. Orice director al unei firme de consultanţă americană poate să ajungă, cu uşurinţă, într-un post înalt în CIA, iar apoi să revină în afaceri', spune Deliaghin.

Totuşi, el consideră că criteriile după care o societate sau o ţară se poate trezi pe lista cu sancţiuni ruse ar trebui să nu fie lăsate la 'mila' guvernului, ci stabilite la nivel legislativ.

×
Subiecte în articol: tara agresoare Rusia