x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rusia-Georgia - Chelfaneala tarista

Rusia-Georgia - Chelfaneala tarista

de Camelia Muntean    |    01 Feb 2006   •   00:00
Rusia-Georgia - Chelfaneala tarista

Presedintele rus Vladimir Putin a profitat de discursul sau catre natiune pentru a "administra o lectie" Georgiei rebele si autoritatilor acesteia, dupa "razboiul" declansat cu o saptamana in urma intre cele doua tari din cauza gazelor naturale pe care Moscova a incetat sa le mai livreze catre Tbilisi.
Liderul de la Kremlin a afirmat ca atitudinea autoritatilor georgiene, tara al carei presedinte a acuzat Moscova de a fi la originea exploziei unui gazoduct si a unei linii de inalta tensiune, in urma carora aceasta tara a ramas in intuneric si frig, nu serveste interesele Georgiei si ale cetatenilor ei. El a avertizat, transant, ca un astfel de comportament "nu va aduce nimic bun georgianului de rand", subliniaza presa rusa. Toate acestea, dupa ce, in cursul saptamanii trecute, declaratiile venite de la Moscova si Tbilisi au uimit prin duritate. "Isterie" calificase, la vremea respectiva, Ministerul rus de Externe, afirmatiile presedintelui georgian Mihail Saakasvili, care acuzase Kremlinul de "santaj".

Disputa dintre Rusia si Georgia a luat amploare luni, dupa ce Guvernul de la Tbilisi a inchis spatiul aerian pentru avioanele militare rusesti, dupa ce, cu o zi inainte, oprise alimentarea cu gaz a Ambasadei ruse in capitala georgiana. Oficialii georgieni au luat aceasta masura radicala din cauza unei datorii neplatite de un milion de dolari pe care Rusia o are pentru folosirea spatiului aerian al Georgiei.

×
Subiecte în articol: externe