x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rusia, încolțită de Occident pe tema atacului cibernetic asupra Georgiei

Rusia, încolțită de Occident pe tema atacului cibernetic asupra Georgiei

21 Feb 2020   •   19:50
Rusia, încolțită de Occident pe tema atacului cibernetic asupra Georgiei
Sursa foto: Marc DOSSMANN

Uniunea Europeană a condamnat, vineri, atacul cibernetic asupra Georgiei, din octombrie 2019, declarându-se „îngrijorată de înmulţirea acţiunilor destabilizatoare în spaţiul cibernetic”, informează AFP. Atacul a vizat infrastructura socială și economică a țării.

Poziția blocului comunitar a fost exprimată de către şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell (foto), care nu i-a numit însă pe autorii acestui atac şi nu a menționat nicio sancțiune din partea europenilor. În schimb, Georgia şi doi dintre aliaţii săi occidentali, SUA şi Marea Britanie, au acuzat joi serviciul de informaţii al armatei ruse (GRU) că a declanşat acest atac cibernetic.

Potrivit occidentalilor, atacul acesta ar fi cea mai recentă presupusă tentativă a Rusiei de a destabiliza Georgia, după un război de scurtă durată între cele două ţări, în 2008, în regiunea separatistă Osetia de Sud. Ulterior, Moscova a recunoscut autoproclamata independenţă a acesteia şi a celeilalte regiuni separatiste georgiene, Abhazia.

De cealalta parte, Ministerul rus de Externe a negat vineri acuzaţiile că Rusia ar fi lansat atacul cibernetic asupra Georgiei.

×
Subiecte în articol: Rusia georgia