x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rusia o sapă pe Angela Merkel

Rusia o sapă pe Angela Merkel

de Dan Radu    |    07 Mar 2016   •   14:35
Rusia o sapă pe Angela Merkel

Rusia duce o campanie de subminare a imaginii cancelarului german Angela Merkel cu ajutorul unor reţele de propagandă care agită spiritele pe tema refugiaţilor din Orientul Mijlociu, spune directorul Centrului de Comunicaţii Strategice al NATO.

Jānis Sārts, expertul NATO în probleme de propagandă, a declarat într-un interviu pentru publicaţia The Observator că există dovezi că Rusia are o reţea de agitatori în Germania, serviciile secrete din această ţară cunoscând problema. Rusia ar sponsoriza mişcări cu ideologie extremistă care lansează mesaje împotriva imigranţilor, scopul Kremlinului fiind acela de a submina imaginea Angelei Merkel, unul dintre cei mai importanţi lideri europeni care au susţinut sancţiunile economice împotriva regimului lui Vladimir Putin. „Rusia a format o reţea pe care o controlează. În Germania o utilizează pentru a transforma problema refugiaţilor într-o pârghie pentru schimbarea regimului politic”, spune Jānis Sārts. Potrivit acestuia, Rusia ar controla lideri de opinie, persoane cu influenţă în social media şi s-ar folosi de subiectele controversate pentru a înteţi furia populaţiei. „În termeni generali, poţi găsi finanţare rusească la toate forţele extremiste din Europa. Fie că vorbim de extrema stângă sau dreaptă; atât timp cât au un mesaj extremist, vor intra în atenţia ruşilor care văd în asta o oportunitate”, spune expertul NATO. Acesta avertizează statele europene că astfel de metode ar putea fi folosite şi în interiorul graniţelor lor. „Pot afirma că sunt mai multe state europene care fie nu au observat această manipulare, fie se prefac că nu o văd”, a mai spus Sārts.

Conservatorii, scădere în sondaje
Partidele care alcătuiesc coaliţia de guvernare în Germania (conservatorii lui Merkel şi social-democraţii) au scăzut semnificativ în sondaje, înaintea alegerilor parţiale regionale din 13 martie. Conservatorii sunt plasaţi la 30% în intenţia de vot, faţă de 39%, în 2011, în timp ce social-democraţii au scăzut la 13%, de la 23%. Alternativa pentru Germania, partid cu puternic mesaj antiimigranţi, a ajuns la 32% în intenţia de vot, faţă de 24,2%, în 2011.
 

×