x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rusia şi Georgia au semnat un acord de pace

Rusia şi Georgia au semnat un acord de pace

de Veronica Micu    |    13 Aug 2008   •   00:00
Rusia şi Georgia au semnat un acord de pace

13:15 • Ambele părţi au acceptat cu rezervă acordul de pace, propus de preşedintele francez Nicolas Sarkozy, cel care de altfel a mediat conflictul. Georgia a semnat planul de pace, după mai multe ore de negocieri şi numai după ce din document a fost eliminat paragraful referitor la viitorul statut al provinciilor separatiste Abhazia şi Osetia de Sud.

Ambele părţi au acceptat cu rezervă acordul de pace, propus de preşedintele francez Nicolas Sarkozy, cel care de altfel a mediat conflictul. Georgia a semnat planul de pace, după mai multe ore de negocieri şi numai după ce din document a fost eliminat paragraful referitor la viitorul statut al provinciilor separatiste Abhazia şi Osetia de Sud.


MEDIERE. Pacea ar trebui să fie reinstaurată în zona Caucazului după cinci zile de conflict armat soldat cu mii de victime. Potrivit agenţiilor de ştiri, Georgia şi Rusia au semnat un acord prin care îşi retrag trupele din zona de conflict. Totul a fost posibil numai prin medierea preşedintelui francez Nicolas Sarkozy care a făcut, ieri, vizite oficiale atât în Rusia cât şi în Georgia. „Este vorba despre un acord cadru care semnalează principiile şi angajează în cadrul acestora atît partea rusă cît şi cea georgiană. Franţa speră la instaurarea păcii în această regiune”, a declarat preşedintele Franţei. Acordul cadru semnat de ambele părţi va fi discutat la summitul de la Bruxelles de cei 27 de membri ai Uniunii Europene. Înainte de toate, preşedintele georgian a ţinut să precizeze faptul că integritatea teritorială a ţării sale nu trebuie pusă la îndoială de nimeni, de acum înainte. „Nu vrem să lăsăm loc de interpretări - şi cred că şi preşedintele Nicolas Sarkozy este de acord cu mine - asupra faptului că integritatea teritorială şi apartenenţa Osetiei de Sud şi Abhaziei la Georgia nu pot fi puse la îndoială, în cadrul niciunui proces internaţional”, a declarat Saakaşvili.
Modificările aduse documentului au fost aprobate şi de Dmitri Medvedev, cea mai importantă dintre ele fiind înlăturarea unei menţiuni referitoare la convorbiri ulterioare asupra viitorului statut al Osetiei de Sud şi Abhaziei.

×
Subiecte în articol: externe