x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rusia și SUA se prefac că pot coopera, în preambulul summitului Putin-Biden

Rusia și SUA se prefac că pot coopera, în preambulul summitului Putin-Biden

de Şerban Mihăilă    |    21 Mai 2021   •   06:30
Rusia și SUA se prefac că pot coopera, în preambulul summitului Putin-Biden

În prima lor întâlnire față în față, șeful diplomației americane, Antony Blinken, și ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, au schimbat avertismente grele, căzând de acord că, în prezent, între SUA și Rusia există divergențe fundamentale asupra unor probleme internaționale majore. La sfârșitul întrevederii, cei doi s-au străduit să afișeze însă un ton optimist, precizând că, în pofida neînțelegerilor tot mai mari din ultima perioadă, cele două părți pot găsi totuși modalități de colaborare. În următoarea perioadă, Blinken și Lavrov trebuie să aranjeze mult așteptata întâlnire dintre președinții Joe Biden și Vladimir Putin.

 

 

 

 

 

Prelungită cu 45 de minute peste ora convenită inițial, întâlnirea dintre Blinken și Lavrov, organizată miercuri la Reykjavik, în marja reuniunii Consiliului Arctic, a dezvăluit în mod clar tensiunile fără precedent existente între Kremlin și noua administrație de la Casa Albă. „Nu este niciun secret că între noi există diferențe”, a declarat Blinken, citat de UPI, încă de la începutul discuțiilor. „Dacă Rusia se comportă agresiv la adresa noastră, a partenerilor sau aliaţilor noştri, vom riposta. Președintele Biden a demonstrat acest lucru, atât prin vorbe, cât și prin fapte, nu în scopul de a escalada tensiunile sau de a căuta un conflict, ci pentru a ne apăra interesele”, l-a avertizat şeful diplomaţiei americane pe omologul său rus. Blinken a insistat apoi asupra faptului că Biden este „decis să-i protejeze pe cetățenii americani și să acționeze ferm pentru apărarea intereselor americane, ca răspuns la acțiunile Rusiei de a ne afecta pe noi și pe aliații noștri”, după cum precizează un comunicat al Departamentului de Stat al SUA, citat de Bloomberg. Secretarul de Stat american a adus apoi în discuție „desfășurarea militară continuă a Rusiei în interiorul și în apropierea Ucrainei”, precum și starea de sănătate a disidentului Aleksei Navalnîi, exprimând și îngrijorarea Washingtonului față de „reprimarea organizaţiilor opoziţiei”. Nu în ultimul rând, Blinken a cerut Rusiei eliberarea fostului pușcaș marin Paul Whelan, reținut sub acuzația de spionaj, precum și a altui fost militar american, Trevor Reed, condamnat la nouă ani de detenție într-o închisoare rusă pentru atacarea unui ofițer de poliție. Șeful diplomației americane s-a mai referit și la acțiunile Rusiei în războiul civil din Siria și a subliniat că „este imperativă asigurarea accesului populației siriene la ajutoarele umanitare”. 

„Vrem o relație mai stabilă și previzibilă”

În pofida menționării numeroaselor probleme care au otrăvit în ultimele luni relațiile bilaterale și așa extrem de tensionate, Blinken a remarcat apoi că lumea ar fi un loc mult mai sigur dacă Rusia și SUA ar colabora. „Suntem de părere că, dacă liderii Rusiei și Statelor Unite cooperează, popoarele noastre s-ar simți mai sigure, lumea întreagă ar deveni un loc mai sigur, iar asta e ceea ce noi trebuie să urmărim!”, a spus secretarul de Stat. El a sugerat apoi o „cooperare extinsă” în lupta contra COVID-19, în domeniul schimbărilor climatice, al pacificării Afganistanului, precum și în stoparea programelor nucleare ale Iranului și Coreei de Nord. Blinken a spus, în final, că președintele Biden vrea „o relație mai stabilă și previzibilă cu Rusia”.

Moscova răspunde simetric

În replică la comentariile făcute de Blinken la începutul întâlnirii, în privința unui răspuns al SUA la o eventuală agresiune a Rusiei, Lavrov a sugerat că și Moscova este pregătită să riposteze. „Legile diplomației recomandă reciprocitate, în special atunci când este vorba despre un răspuns la o acțiune ostilă”, a spus el. În acest context, ministrul rus a subliniat că simte că nici americanii nu sunt mulţumiţi de expulzările reciproce de diplomaţi, care au avut loc de mai multe ori în ultimii ani. Apoi, potrivit RIA Novosti, Lavrov, care a recunoscut, la rândul lui, „marile divergențe” dintre cele două superputeri, a declarat că Rusia şi SUA „înţeleg necesitatea de a pune capăt climatului nesănătos care s-a format în relaţiile dintre Moscova şi Washington în aceşti ultimi ani”. „Suntem gata să abordăm toate problemele, fără excepţie, cu condiţia ca discuţia să fie onestă (...) şi să se bazeze pe respect reciproc”, a spus Lavrov în timpul întâlnirii, pe care a apreciat-o la final drept „constructivă”. „Vom face propuneri pentru preşedinţii noştri în legătură cu situaţia misiunilor diplomatice, astăzi într-o situaţie de funcționare minimă, precum şi asupra consolidării dialogului privind stabilitatea strategică”, a mai declarat Lavrov.

Pregătiri pentru întâlnirea Biden-Putin

Unul dintre principalele motive ale întrevederii dintre Blinken și Lavrov pare să fi fost organizarea primei întâlniri dintre președinții Joe Biden și Vladimir Putin, care, după toate probabilitățile, va avea loc într-o țară europeană, foarte posibil în luna iunie, în perioada desfăşurării reuniunilor G7 şi NATO. Lavrov a refuzat să facă însă vreun comentariu pe această temă, la sfârșitul discuțiilor cu Biden. „În acest moment, nu există un acord asupra datei sau a locului. Înainte de a ne înţelege asupra acestor puncte, trebuie să analizăm poziţia Statelor Unite în ceea ce priveşte agenda unei astfel de întâlniri”, preciza în schimb, miercuri, viceministrul rus de Externe, Serghei Riabkov. 

Relații la pământ

Relațiile bilaterale au mers din prost în mai prost, deteriorându-se total în martie, atunci când Biden a fost de acord cu afirmația că Putin este „un ucigaș”. În replică, Moscova și-a rechemat pentru consultări ambasadorul din SUA, iar acesta nu s-a reîntors la post nici până astăzi. Tensiunile s-au amplificat apoi pe fondul desfășurării a zeci de mii de militari ruși la granița cu Ucraina. Cu doar câteva ore înaintea întâlnirii Blinken-Lavrov, Biden pare să fi făcut însă Moscovei o concesie majoră, chiar dacă administrația americană a prezentat-o ca pe o decizie menită să întărească alianța dintre Washington și Berlin. După săptămâni în care a lansat ameninţarea unor măsuri punitive împotriva controversatului gazoduct „Nord Stream 2” dintre Rusia şi Germania, administraţia Biden a decis în cele din urmă să nu sancţioneze principala companie implicată în proiect, „Nord Stream AG”, şi nici pe directorul general al acesteia. Și astfel, deocamdată, până la întâlnirea de gradul zero dintre Biden și Putin, relațiile bilaterale dintre SUA și Rusia par să fi căpătat o ușoară tentă de normalitate, pentru prima oară în ultima jumătate de an. 

 

„Dacă Rusia se comportă agresiv la adresa noastră, a partenerilor sau aliaţilor noştri, vom riposta!”

Antony Blinken, șeful diplomației americane

×