x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rusia / Sioniştii, vinovaţi pentru moartea lui Stalin

Rusia / Sioniştii, vinovaţi pentru moartea lui Stalin

30 Mar 2009   •   00:00

Un nou manual de istorie destinat unei şcoli de poliţie din Rusia îi acuză pe "sionişti" de a fi în spatele morţii lui Stalin şi de a fi provocat prăbuşirea Uniunii Sovietice, relatează Vremia Novostei, citat de Agerpres. "Sioniştii sunt cei care l-au lichidat fizic pe (Iosif) Stalin" în 1953, scrie autorul manualului, Vasili Drojjin (80 ani), profesor la Universitatea Ministerului de Interne din Sankt Petersburg.



Manualul, intitulat "Istoria Statului şi dreptului naţional. 1985-1991", prezintă totodată prăbuşirea URSS ca un "act al sioniştilor" şi susţine că adevăratul nume al "sionistului" Mihail Gorbaciov, părintele "perestroicii" (reconstrucţie), este "Garber". Lucrarea îşi propune "să explice viitorilor poliţişti cine este responsabil de toate relele ţării", scrie în continuare Vremia Novostei. Cotidianul se întreabă în continuare cum a putut ca un astfel de manual să-şi facă apariţia într-o universitate din Sankt Petersburg şi mai mult decât atât să aibă ca destinaţie o şcoală de poliţie rusă. Manualul a fost tipărit într-un tiraj de o mie de exemplare.

În 2007, un manual de istorie contemporană, scris de istoricul Aleksandr Filipov pentru şcolile ruse, a provocat proteste în rândul elevilor şi istoricilor, care l-au acuzat de încercarea de a "revizui rolul avut de Stalin", de a justifica represiunile acestuia şi de a reduce la zero perioada Putin. La sfârşitul anului 2003, un manual de istorie al lui Igor Doluţki, în care regimul preşedintelui de la acea vreme Vladimir Putin era calificat drept "dictatură autoritară", s-a aflat de asemenea în centrul unui mare scandal.

×
Subiecte în articol: externe