x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rusia suspendă inspecţiile reciproce cu SUA la bazele nucleare

Rusia suspendă inspecţiile reciproce cu SUA la bazele nucleare

08 Aug 2022   •   22:51
Rusia suspendă inspecţiile reciproce cu SUA la bazele nucleare
Sursa foto: Agerpres

Administraţia Vladimir Putin a anunţat, luni seară, că a decis suspendarea inspecţiilor pe bază de reciprocitate cu Statele Unite prevăzute în Noul Tratat pentru Reducerea Armamentului Strategic (Noul START), Moscova argumentând că reacţionează la acţiuni ale Washingtonului.

"Federaţia Rusă este obligată să recurgă la această măsură (...) din cauza realităţilor existente, care creează avantaje unilaterale pentru Statele Unite şi privează Rusia de dreptul său de a efectua inspecţii pe teritoriul american", anunţă Ministerul de Externe de la Moscova, citat de cotidianul Le Monde şi de agenţia Reuters.

"Moscova a fost nevoită să recurgă la această măsură ca rezultat al insistenţei Washingtonului de a relua activităţile de inspectare pe baza unor condiţii care nu ţin cont de realităţi", a subliniat Ministerul rus de Externe.

Noul Tratat pentru Reducerea Armamentului Strategic (Noul START), semnat de Statele Unite şi Rusia, a fost prelungit provizoriu în ianuarie 2021, timp de cinci ani. Înainte de invazia militară rusă în Ucraina, Statele Unite au propus Rusiei, în ianuarie 2022, măsuri de îmbunătăţire a stabilităţii strategice, fiind abordată inclusiv tema sistemelor balistice, iar Moscova solicita garanţii juridice din partea Alianţei Nord-Atlantice. Printre propunerile analizate de Washington şi Moscova figura stabilirea de limite reciproce în privinţa instalării sistemelor balistice în Europa.

Săptămâna trecută, preşedintele Joseph Biden a cerut Rusiei şi Chinei să se implice în negocieri în sensul stabilirii unui cadru multilateral pentru controlul arsenalelor nucleare, liderul de la Casa Albă subliniind că vrea reducerea rolului armelor atomice în strategia de securitate naţională a SUA. Joseph Biden a acuzat Rusia că, prin invazia militară în Ucraina, a afectat încrederea în ordinea internaţională.

"Administraţia SUA este pregătită să negocieze rapid un nou cadru pentru controlul armamentului nuclear pentru înlocuirea Noului Tratat START (Noul Tratat pentru Reducerea Armamentului Strategic) când va expira, în 2026. Dar negocierile necesită un partener dornic să acţioneze de bună-credinţă. Iar agresiunea brutală şi neprovocată a Rusiei în Ucraina a perturbat pacea în Europa şi reprezintă un atac asupra normelor fundamentale ale ordinii internaţionale. În acest context, Rusia trebuie să demonstreze că este pregătită să reia acţiunile pentru controlul armamentului împreună cu Statele Unite. Şi China are o responsabilitate, în calitatea de stat parte la Tratatul pentru Neproliferarea Armelor Nucleare şi de membru al Procesului P5, pentru a se implica în negocieri care să reducă riscurile interpretărilor greşite şi să abordeze dinamicile militare destabilizatoare. Nu există niciun beneficiu pentru vreuna dintre naţiunile noastre sau pentru lume să se opună implicării în acţiuni în sensul controlului armamentului nuclear şi neproliferării nucleare", a declarat preşedintele SUA.

(sursa: Mediafax)

×