x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rusia a suspendat plățile anuale către Consiliul Arctic, organismul care se ocupă cu problemele regiunii polare

Rusia a suspendat plățile anuale către Consiliul Arctic, organismul care se ocupă cu problemele regiunii polare

de Redacția Jurnalul    |    14 Feb 2024   •   10:15
Rusia a suspendat plățile anuale către Consiliul Arctic, organismul care se ocupă cu problemele regiunii polare
Sursa foto: Hepta

Rusia a suspendat plățile anuale către Consiliul Arctic până la reluarea „lucrărilor reale” cu participarea tuturor țărilor membre, a anunțat agenția de știri de stat rusă RIA, citând ministerul de externe al țării, scrie Reuters.

„În prezent, plata contribuțiilor anuale ale Rusiei la bugetul Consiliului Arctic a fost suspendată până la reluarea lucrărilor reale în acest format cu participarea tuturor țărilor membre”, a declarat ministerul pentru RIA.

Deocamdată, Rusia nu ia în considerare posibilitatea de a părăsi Consiliul, a mai anunțat ministerul.

Cooperarea dintre statele arctice vestice din cadrul organismului interguvernamental și Moscova a ajuns la un punct mort după ce Rusia a lansat invazia sa la scară largă în Ucraina în urmă cu doi ani.

Consiliul Arctic a fost creat în 1996 pentru a discuta probleme care afectează regiunea polară, de la poluare la dezvoltarea economică locală și până la misiuni de căutare și salvare.

Activitatea Consiliului, care cuprinde cele opt state arctice: Finlanda, Norvegia, Islanda, Suedia, Rusia, Danemarca, Canada și Statele Unite, a produs în trecut acorduri obligatorii privind protecția și conservarea mediului. Însă, odată cu încetarea cooperării cu Moscova, aproximativ o treime din cele 130 de proiecte ale consiliului au fost suspendate anul trecut, noi proiecte nu pot fi demarate, iar cele existente nu pot fi reînnoite.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Rusia plati consiliul arctic