x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rusii au vrut sa-l otraveasca pe seful BP, Bob Dudley

Rusii au vrut sa-l otraveasca pe seful BP, Bob Dudley

30 Apr 2018   •   15:04
Rusii au vrut sa-l otraveasca pe seful BP, Bob Dudley

Serviciile ruse de spionaj se afla in spatele otravirii sefului companiei petroliere British Petroleum, Bob Dudley, sustine Daily Telegraph, cu referire la relatarile unui fost angajat BP.

 

Ilia Zaslavski a lucrat patru ani la TNK-BP si, potrivit afirmatiilor sale, mai multi oficiali de rang superior din Rusia doreau inlocuirea lui Dudley de la carma gigantului energetic britanic, aplicand in acest scop “planul otravirii lente”.

Fostul angajat al BP este, in prezent expert al fondatiei “Rusia libera” la Washington si colaborator stiintific al Institutului britanic pentru relatii internationale Chatam House. Zaslavski afirma ca doar FSB-ul putea aranja lucrurile in asa fel incat lui Dudley sa ii fie administrate doze mici de otrava, care sa-i deterioreze sanatatea, fara sa-l omoare insa.

Acelasi Zaslavski spne ca operatiunea de otravire a lui Dudley a inceput inca din 2014, la sase ani dupa ce directorul de atunci al TNK-BP a plecat in mare graba din Moscova in august 2008. “Analizeze care i-au fost efectuate atunci au scos in evidenta tentativa de otrivare lenta.

In 2013, Robert Dudley a vandut grupului Rosneft participaia sa la compania care forma impreuna cu TNK holdingul TNK-BP in schimbul a 12,5% din actiunile Rosneft, plus 12 miliarde de dolari cash. Tranzactia a avut loc la doi ani dupa asasinarea fostului agent rus Aleksandr Litvinenko, otrivit la Londra cu poloniu radioactiv si cu 10 ani inainte ca alt fost ofiter GRU, Serghei Skripal, sa fie, la randul lui, otravit.

“Ideea era de a-l inlocui pe Dudley de la conducerea intreprinderii si a altor 150 de manageri occidentali”, continua Zaslavski. “Intr-o prima faza, impotriva persoanelor vizate au fost dosare penale. A fost prima aluzie ca Dudley trebuie sa plece. Dar nu a dat curs amenintarilor. Era teribil de incapatanat”, a relatat pentru Daily Telegraph fostul salariat al companiei petroliere.

“Atunci i-a fost trimis al doilea mesaj, mult mai convingator: i-a fost otravita mancarea. Desigur, a fost imposibil sa demonstrezi cine anume l-a otravit”.

×