x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe S-au inghesuit la urne

S-au inghesuit la urne

30 Ian 2005   •   00:00

EXTERNE
Primul tur de scrutin cu adevarat liber dupa 50 de ani de tiranie va decide componenta Adunarii Nationale Irakiene, a consiliilor locale din guvernoratele tarii si a Parlamentului Regiunii Autonome Kurde.
ANCA ALDEA

ALEGERE. In ciuda atentatelor, electorii au venit la urne in numar neasteptat de mare
Participarea irakienilor la vot a depasit asteptarile, a anuntat ieri dupa-amiaza Carlos Valenzuela, reprezentantul Natiunilor Unite de la Comisia Electorala irakiana din Bagdad. Potrivit Comisiei Electorale, 14,2 milioane de alegatori cu drept de vot s-au prezentat ieri, in numai zece ore, la cele 5.159 sectii amenajate in toata tara. Electoratul si-a exprimat votul pentru cele 275 de locuri ale Adunarii Nationale Irakiene, pentru membrii celor 17 consilii locale, inclusiv Consiliul de la Bagdad si pentru cei 111 de deputati kurzi alesi in Adunarea Autonoma.

MAI MULTE FEMEI. Electorii irakieni, majoritatea femei, au facut cozi inca din zorii zilei la toate sectiile de votare. Chiar si la Mosul, orasul numeroaselor atacuri ale insurgentilor, oamenii s-au inghesuit sa voteze pentru viitorul tarii lor. La Bagdad, startul a fost dat de presedintele Ghazi al-Yawar. Imbracat in portul traditional irakian, presedintele si-a pus degetul imbibat in cerneala pe buletinele de vot si a declarat: "Le cer tuturor irakienilor sa nu renunte la dreptul de a-si exprima votul. Ii chem pe toti sa voteze pentru Irak".

PARTICIPARE MASIVA. Cu doua ore inaintea sectiilor de vot, rata de participare la alegeri era de 72% din numarul alegatorilor inscrisi. Ceea ce inseamna ca pe irakieni nu i-au intimidat cele cinci atacuri teroriste din primele ore ale zilei, imediat dupa deschiderea sectiilor. Nu la fel s-a intamplat in orasul sunnit Samarra, aflat in nordul Bagdadului. Autoritatile locale au renuntat la organizarea scrutinului in aceasta regiune, pe motiv ca nu exista masuri de securitate apte sa faca fata situatiei din zona.

Fortele irakiene si americane au adoptat masuri de securitate fara precedent pentru a face fata amenintarilor rebelilor. De vineri, au fost inchise granitele si s-a interzis circulatia intre 7:00 seara la 6:00 dimineata. Si accesul automobilelor in zona sectiilor de votare a fost interzis pentru a preveni atentatele sinucigase.

N-AU VOTAT
Cei peste 3.000 de irakieni din Romania nu au putut vota la sfarsitul saptamanii trecute din cauza unei lipse de interes din partea Organizatiei Internationale pentru Migratii (OIM). Irakienii din Romania ar fi trebuit sa voteze in Turcia, cea mai apropiata tara dintre cele 14 care au organizat alegeri pentru Diaspora. In acest sens, Centrul Cultural Mesopotamia al irakienilor din Romania a solicitat OIM, in urma cu aproape o luna, sprijin pentru deplasarea in Turcia a irakienilor cu drept de vot care traiesc in tara noastra. Potrivit presedintelui Centrului Cultural Mesopotamia, Al-Shock Mohamad Reda, nu a existat interes nici din partea OIM, care a tergiversat raspunsul datorat irakienilor din Romania, si nici din partea ambasadei Turciei la Bucuresti, care dupa o saptamana de vacanta si-a redeschis misiunea exact in ziua in care se inchideau, in Turcia si in alte tari, listele de inscrieri ale irakienilor cu drept de vot. Potrivit OIM, circa 186.619 de irakieni expatriati, adica doua treimi dintre irakienii inscrisi pe listele electorale din strainatate, au votat in primele doua zile ale scrutinului. (Anca Aldea)

×
Subiecte în articol: externe