x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Saakaşvili nu vrea "divorţ definitiv" cu Rusia

Saakaşvili nu vrea "divorţ definitiv" cu Rusia

de Veronica Micu    |    18 Aug 2008   •   00:00
Saakaşvili nu vrea "divorţ definitiv" cu Rusia

10:50 • Preşedintele georgian Mihail Saakaşvili a cerut astăzi, într-un discurs televizat, lansarea unor negocieri cu Rusia pentru a "evita un divorţ definitiv" între cele două ţări, relatează AFP.

 

Preşedintele georgian Mihail Saakaşvili a cerut astăzi, într-un discurs televizat, lansarea unor negocieri cu Rusia pentru a "evita un divorţ definitiv" între cele două ţări, relatează AFP.


ACORD. "Cerem retragerea fără întîrziere a forţelor de ocupaţie" ruse, a declarat Saakaşvili. "Apoi vom începe să reflectăm, să negociem un mod de a evita un divorţ definitiv între ţările noastre", a adăugat preşedintele georgian, adoptînd pentru prima dată un ton relativ conciliant. "Georgia nu se va preda niciodată, nu va tolera niciodată pierderea unei bucăţi din teritoriul său", a afirmat el. Preşedintele rus Dmitri Medvedev a promis că ţara sa îşi retrage, începînd de astăzi, trupele din Georgia, al cărei Guvern respinge orice prezenţă militară rusă pe teritoriul său. În pofida unui acord de încetare a focului aprobat în urmă cu aproape o săptămînă de cele două părţi, tancuri şi soldaţi ruşi erau încă prezenţi în Georgia, în afara provinciei separatiste Osetia de Sud şi îşi "fortificau" chiar, duminică, poziţiile din apropierea capitalei Tbilisi, potrivit Guvernului georgian. Acuzînd Moscova că trage de timp, occidentalii au ridicat tonul. Cancelarul german Angela Merkel s-a deplasat la Tbilisi pentru a-şi aduce sprijinul Georgiei şi a reitera că această ţară are vocaţia de a deveni membră NATO, perspectivă care irită profund Rusia. Merkel a cerut încă o dată retragerea trupelor ruse, aşa cum făcuse la Washington şi secretarul de stat Condoleezza Rice, care a apreciat şi că reputaţia Rusiei este grav afectată. Rice şi-a exprimat de asemenea speranţa că Moscova îşi va ţine de această dată promisiunea şi îşi va retrage trupele din Georgia luni.


×
Subiecte în articol: externe