x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Sabia ţarului Alexandru al III-lea s-a vândut la licitație cu aproape un sfert de milion de euro

Sabia ţarului Alexandru al III-lea s-a vândut la licitație cu aproape un sfert de milion de euro

19 Ian 2015   •   17:49
Sabia ţarului Alexandru al III-lea s-a vândut la licitație cu aproape un sfert de milion de euro
Sursa foto: Sabia ţarului Alexandru al III-lea s-a vândut la licitație aproape un sfert de milion de euro

O sabie gravată cu însemnele ţarului Alexandru al III-lea s-a vândut duminică, la Fontainebleau, în cadrul licitaţiei cu obiecte din colecţia lui Ludovic al II-lea de Monaco, cu 244.700 de euro, după ce, din aceeaşi colecţie, în luna noiembrie, fusese cumpărată o pălărie a lui Napoleon cu 1,8 milioane de euro, informează 7sur7.be.

Sabia, în întregime filigranată în argint, cu montura din alamă aurită, i-a fost oferită de ţarul Alexandru al III-lea prinţesei Iurievskaia, cea de-a doua soţie a sa, şi făcea parte din cele circa 1.000 de obiecte, majoritatea legate de istoria napoleoniană, adunate de Ludovic al II-lea de Monaco (1870 - 1949), străbunicul prinţului Albert.

O scrisoare despre războiul împotriva Angliei, adresată de Napoleon ministrului de război Louis-Alexandre Berthier pe 18 iunie 1803, a fost adjudecată cu 19.600 de euro, de aproape zece ori mai mult decât estimarea iniţială. De asemenea, o altă scrisoare, destinată generalului Honore-Theodore Maxime Cazan după actele de bravură ale acestuia în campania de la Austerlitz, a fost cumpărată cu 49.700 de euro.

Pentru un vas de aramă din serviciul de campanie al împăratului şi, ulterior, al regelui Ludovic al XVIII-lea s-au plătit 19.300 de euro, iar pentru un costum al fiului împăratului, regele Romei, 18.000 de euro.

În cadrul licitaţiei din luna noiembrie, un responsabil al grupului agroalimentar sud-coreean Harim, Lee Tae Kyun, a achiziţionat cu 1,884 milioane de euro un bicorn 'în formă tradiţională, din fetru', purtat de împăratul Napoleon, aminteşte 7sur7.be.

×