x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Sarkozy sacrifică doi pioni

Sarkozy sacrifică doi pioni

de Mihaela Matachita    |    06 Iul 2010   •   00:00
Sarkozy sacrifică doi pioni
Sursa foto: Philippe Wojazer/Reuters



Aflat sub presiunea scandalurilor, preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, s-a descotorosit de doi miniştri mai puţin importanţi, secretarii de stat Alain Joyandet şi Christian Blanc, încercând să păstreze "un om-cheie" al guvernului, ministrul Muncii, Eric Woerth.

AFP comenta ieri că măsura este conside­rată insuficientă pentru "a circumscrie criza", amintind totodată că o parte a presei şi opoziţia continuă să-l acuze pe Eric Woerth de conflict de interese.

Cei doi, care au fost nevoiţi să-şi anunţe demisiile dumincă, sunt suspectaţi de folosirea abuzivă a fondurilor publice, fapt scandalos când ţara este în plină criză. Potrivit unui sondaj Viavoice, nu mai puţin de 64 la sută dintre francezi consideră că "liderii politici sunt mai cu­rând corupţi". Astfel că opoziţia acuza ieri în­treg Executivul. Potrivit deputatului socialist Pierre Moscovici, "în alte părţi, n-ar mai fi fost acest Guvern şi s-ar fi decis alegeri anticipate".

Alain Joyandet este acuzat că a închiriat un a­­vion particular, plătind 116.500 euro, în cursul unei deplasări ministeriale în Martinica, şi că a beneficiat de un permis de construcţie ilegal pentru a-şi mări o casă din apropiere de Saint-Tropez de pe Coasta de Azur. Chris­tian Blanc este acuzat că a cumpărat ţigări de foi cu­baneze plătind 12.000 euro din fonduri pu­blice.

Însă afacerea Woerth îl jenează cel mai mult pe Sarkozy, acum când a anunţat dure­roase măsuri de eco­nomii bugetare şi când sca­de în sondaje. Woerth, însărcinat cu nepopu­la­ra reformă a pen­siilor, a fost ministru al Bugetului (2007-2010) când soţia sa administra o parte din averea moş­­tenitoarei imperiului de cosme­tice L'Oréal, Li­­liane Bettencourt, bănuită de frau­de fiscale. A fost şi ministru, şi tre­zo­rier al partidului preziden­ţial - UMP.
Demisia forţată a lui Alain Joyandet şi Christian Blanc în favoarea lui Woerth demonstrează că "este mare panică la vârf", scria presa franceză.

×
Subiecte în articol: externe