x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Scandal diplomatic Chişinău-Moscova. Guvernul moldovean acuză Rusia că acţionează pentru interesul electoral al lui Igor Dodon

Scandal diplomatic Chişinău-Moscova. Guvernul moldovean acuză Rusia că acţionează pentru interesul electoral al lui Igor Dodon

13 Feb 2019   •   15:06
Scandal diplomatic Chişinău-Moscova. Guvernul moldovean acuză Rusia că acţionează pentru interesul electoral al lui Igor Dodon

Ambasadorul Rusiei la Chişinău, Oleg Vasneţov, a fost convocat miercuri la sediul Ministerului de Externe al Republicii Moldova, unde i-a fost înmânată o notă de protest în legătură cu tergiversarea acordării accesului delegaţiei oficiale moldovene, aflată din 11 februarie la Moscova, la cei doi piloţi moldoveni - Lionel Buruiană şi Mihai Crihan - eliberaţi recent din captivitatea talibanilor şi transportaţi în capitala rusă, potrivit Deschide.md.
Guvernul de la Chişinău susţine că cei doi piloţi au devenit 'ostaticii electorali' ai preşedintelui Igor Dodon.
Diplomaţia moldoveană şi-a exprimat consternarea că în pofida prevederilor şi normelor de drept internaţional stabilite în Convenţia de la Viena cu privire la relaţiile consulare, în Convenţia de la Viena cu privire la relaţiile diplomatice, precum şi în Convenţia consulară a Republicii Moldova, autorităţile Federaţiei Ruse continuă să tergiverseze accesul delegaţiei moldovene la cetăţenii Republicii Moldova, refuză să comunice informaţii despre locul unde ei se află, despre starea lor de sănătate. MAE moldovean califică această atitudine drept o provocare deliberată, care prejudiciază serios relaţiile bilaterale.
De asemenea, Ministerul de Externe de la Chişinău consideră nefondată justificarea unor colaboratori ai MAE rus, potrivit cărora cetăţenii moldoveni s-ar afla în custodia unui ONG, guvernul Federaţiei Ruse nefiind implicat în acest proces.
Totodată, ambasadorului rus i-a fost transmisă îngrijorarea că această situaţie riscă să devină una dramatică cu interferenţe politice inadmisibile, prin care anumiţi politicieni din R.Moldova ar încerca să se folosească de acest caz în scopuri politice într-un context electoral.
De asemenea, MAE moldovean informează că va sesiza instituţiile internaţionale în legătură cu interzicerea accesului autorităţilor Republicii Moldova la cetăţenii săi.
Anterior, preşedintele parlamentului de la Chişinău, Andrian Candu, afirmase că ONG-ul în custodia căruia s-ar afla cei doi piloţi moldoveni ar aparţine fiului procurorului general al Rusiei, Igor Ciaika, cu care preşedintele moldovean Igor Dodon ar avea relaţii speciale. 
Moscova a anunţat luni că a reuşit să obţină eliberarea a doi aviatori moldoveni capturaţi de talibani în cursul unei misiuni de asistenţă a ONU în urmă cu trei ani, a anunţat agenţia de presă rusă Interfax, citată de dpa.
'La sfârşitul acestei săptămâni sau la începutul săptămânii viitoare voi zbura personal la Moscova pentru a-i aduce pe aviatori la Chişinău', anunţase în aceeaşi zi preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, citat de presa de peste Prut.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: chisinau Moscova piloţi ostatici