x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Scandal în UE pentru subvenția centralelor pe cărbune

Scandal în UE pentru subvenția centralelor pe cărbune

de Redacția Jurnalul    |    19 Iun 2023   •   23:45
Scandal în UE pentru subvenția centralelor pe cărbune

Țările Uniunii Europene nu au reușit luni să ajungă la un acord cu privire la noile reguli pentru piața de energie electrică, după ce au intrat în conflict în legătură cu o propunere de prelungire a subvențiilor pentru centralele pe cărbune, transmite Reuters.

Miniștrii UE ai energiei, reuniți la Luxemburg, au încheiat discuțiile fără a adopta o poziție comună cu privire la reformele care urmăresc să evite repetarea crizei energetice de anul trecut, când prețurile record la gaz au dus la creșterea facturilor la energie.

Discuțiile au fost complicate de o propunere a Suediei, care deține președinția rotativă a UE, de a permite țărilor să prelungească subvențiile pentru centralele electrice pe bază de cărbune, pentru a menține capacitatea în așteptare pentru a evita pene de curent.

Negocierile vor fi reluate.

Întrebat despre propunerea privind cărbunele, ministrul suedez al energiei, Ebba Busch, a declarat că asigurarea unei producții stabile de energie electrică în Polonia, care se învecinează cu Ucraina, ar putea ajuta această țară să sprijine Ucraina cu energie de rezervă.

Polonia, care își obține aproximativ 70% din energie din cărbune, ar putea prelungi schema de sprijin pentru centralele pe cărbune, potențial până în 2028, conform propunerii.

Țări precum Austria, Belgia, Germania și Luxemburg s-au opus, afirmând că această măsură ar submina obiectivele Europei de combatere a schimbărilor climatice.

„Nu este compatibil cu obiectivele UE și naționale de protecție a climei", a declarat ministrul german al economiei și climei, Robert Habeck.

Cărbunele este combustibilul fosil care emite cel mai mult CO2. Oamenii de știință spun că utilizarea sa trebuie să scadă drastic în acest deceniu pentru ca lumea să evite cele mai grave efecte ale schimbărilor climatice.

(sursa: Mediafax)

×