x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Scandalul ascultarii telefoanelor - Vinovatul este de negasit

Scandalul ascultarii telefoanelor - Vinovatul este de negasit

de Camelia Muntean    |    17 Mar 2006   •   00:00

Scandalul ascultarii telefoanelor unor inalti demnitari din Grecia, intre care premierul si mai multi membri ai Cabinetului lui Costas Karamanlis, a intrat intr-o noua faza, despre care insa nu s-ar putea spune ca tinde spre lamurirea lucrurilor si gasirea vinovatului. Dimpotriva, itele se incurca tot mai tare, vina fiind aruncata de la o companie de telefonie la alta.

NOI AUDIERI. Dupa audierea cu o saptamana in urma a directorului Vodafone in Grecia, a venit randul reprezentantului grupului Ericsson sa dea lamuriri. Acesta a refuzat miercuri sa isi asume orice responsabilitate in cazul ascultarii ilegale a convorbirilor telefonice care au vizat, in perioada 2004-2005, mai multi inalti demnitari. "Programul (care a permis monitorizarea) nu a fost realizat, dezvoltat sau instalat de Ericsson in reteaua Vodafone", a declarat Bill Zikou, directorul general al companiei Ericsson Hellas, in fata unei comisii parlamentare.

DE LA UNUL LA ALTUL. Directorul general al companiei Vodafone Grecia a afirmat ca numai "persoanele autorizate de Ericsson" au putut activa programul de supraveghere care a permis ascultarea a zeci de persoane prin intermediul telefoanelor mobile. Potrivit lui, acest dispozitiv de spionare face parte dintr-un program mai vast, vandut de Ericsson companiei Vodafone.

Bill Zikou a respins aceste acuzatii, afirmand ca produsele Ericsson nu contineau astfel de dispozitive, acestea putand fi adaugate ulterior. "O data ce predam un produs unui client, este responsabilitatea lui sa il protejeze", a precizat Zikou. (Camelia Muntean)

×
Subiecte în articol: externe