Ministrul francez de interne Gerard Collomb a spus luni că nu el, ci serviciile preşedintelui Emmanuel Macron trebuie să suporte consecinţele violenţelor ilegitime comise de unul dintre colaboratorii acestuia din urmă, Alexandre Benalla, asupra unor manifestanţi, transmite AFP.
Vorbind sub jurământ în faţa deputaţilor reuniţi într-o comisie de anchetă, Gerard Collomb a spus că a doua zi după acele fapte, pe 2 mai, el a fost informat de cabinetul său, iar apoi Ministerul de Interne a transmis informaţia Palatului Elysee.
Pus sub acuzare după difuzarea unor imagini care-l arată lovind protestatari la manifestaţia antiguvernamentală de pe 1 mai, Alexandre Benalla, un apropiat al lui Macron şi adjunct al şefului de cabinet al acestuia, a fost arestat preventiv vineri, în timp ce preşedinţia a anunţat demiterea lui, în încercarea de a înăbuşi scandalul.
Prezent ca 'observator' în dispozitivul poliţiei la acea manifestaţie, Alexandre Benalla, echipat cu o cască a forţelor de ordine, a agresat o tânără şi un tânăr. Preşedinţia franceză a aflat încă de a doua zi despre ce s-a întâmplat şi l-a suspendat pe Benalla pentru două săptămâni, dar nu a sesizat justiţia.
Probabil că totul s-ar fi oprit aici dacă ziarul Le Monde nu ar fi publicat miercuri imaginile ce-l incriminează pe colaboratorul lui Macron, fapt ce a provocat un val de indignare. În timp ce guvernul caută scuze, activitatea parlamentară este blocată. Executivului i se reproşează îndeosebi de către opoziţia din toate taberele că a fost informat în legătură cu acţiunile lui Benalla şi că ar fi încercat să le muşamalizeze.
'Abia după prânz (pe 2 mai), la una dintre şedinţele noastre zilnice, directorul meu de cabinet şi şeful meu de cabinet m-au informat de existenţa unui film care arată fapte de violenţă' în care este implicat Benalla, a declarat Collomb în timpul audierii în faţa comisiei parlamentare.
'Ei mi-au spus că l-au informat deja pe şeful poliţiei şi că au adus această informaţie la cunoştinţa cabinetului preşedinţiei Republicii, ceea ce este un demers absolut normal, întrucât autoritatea ierarhică este cea care trebuie să ia toate măsurile ce se impun atât administrativ cât şi judiciar', a adăugat ministrul, punând astfel pe seama Palatului Elysee responsabilitatea sesizării justiţiei.
Ministrul Collomb a mai spus că încă nu a vorbit despre acest caz direct cu preşedintele Emmanuel Macron.
Şeful poliţiei, Michel Delpuech, urmează să fie şi el audiat luni de aceeaşi comisie parlamentară.