x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Scandalul inchisorilor - UE nu face ancheta

Scandalul inchisorilor - UE nu face ancheta

de Ana Ilie    |    05 Noi 2005   •   00:00
Scandalul inchisorilor - UE nu face ancheta

Chiar daca unii speculeaza ca Romania ar putea rata integrarea in UE daca se adevereste acuzatia potrivit careia americanii au instalat aici inchisori secrete, Comisia Europeana ne crede pe cuvant ca nu avem nimic de-a face cu acest scandal.

Romania si Polonia se afla in mijlocul unei controverse privind respectarea drepturilor omului, dupa ce organizatia Human Rights Watch a acuzat CIA ca a infiintat inchisori secrete in mai multe tari, printre care Romania si Polonia, pentru a interoga suspectii de terorism care se afla in afara jurisdictiei americane.

EVALUARE. Daca Polonia a intrat deja in Uniunea Europeana, pentru Romania situatia este mult mai complicata, scrie The Independent. Aceasta, deoarece scandalul intervine tocmai cand tara noastra se pregateste sa devina membru al UE. Nu mai tarziu de saptamana trecuta, Comisia Europeana a avertizat Romania ca momentul aderarii ar putea fi amanat cu un an fata de data prevazuta, 1 ianuarie 2007, din cauza rezultatelor slabe inregistrate in lupta impotriva coruptiei. Este bine cunoscut ca toate tarile care doresc sa adere la Uniunea Europeana trebuie sa respecte asa-numitele criterii de la Copenhaga, care includ si drepturile omului. In aceste conditii, acuzatiile formulate miercuri de organizatia Human Rights Watch ar putea compromite perspectivele Romaniei de integrare europeana, scrie The Independent, citand o declaratie facuta de Friso Roscam Abbing, purtator de cuvant la Comisia Europeana: "Criteriile de la Copenhaga sunt clare. Nu cred ca inchisorile secrete ar fi compatibile cu acestea".

AMENINTARI. Un europarlamentar a mers chiar si mai departe cu avertismentele. Laburistul britanic Claude Moraes, membru al Comisiei pentru Justitie si Afaceri Interne a Parlamentului European, a cerut Presedintiei Uniunii Europene si Inaltului reprezentant UE pentru Politica Externa, Javier Solana, sa ia masuri cat mai rapide. "Daca exista dovezi incontestabile ca faptele sunt adevarate, aceasta ne ofera un motiv intemeiat pentru a cere amanarea (aderarii Romaniei). Este picatura care a umplut paharul", a spus Moraes.

REACTIA. CE a ripostat insa la toate aceste speculatii ieri, declarand ca "nu are banuieli" cu privire la eventualitatea existentei unor inchisori ale CIA in Polonia si in Romania si nu vede "nici un motiv" pentru a cere lamuriri acestor tari, o data ce au dezmintit existenta "gulagurilor".

Friso Roscam Abbing, purtator de cuvant la CE, a revenit cu o noua declaratie oficiala, subliniind ca "o inregistrare de zbor nu dovedeste existenta inchisorilor sau relele tratamente.".

NICI UN DEMERS. Pentru moment, autoritatile americane nu dau nici un fel de explicatii referitoare la acest subiect, avand in vedere ca Romania si Polonia nu au facut nici un demers oficial pe langa Washington, pentru ca SUA sa nege existenta unor inchisori secrete pe teritoriul lor, a declarat intr-o conferinta de presa, purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat, Sean McCormack. El a adaugat ca nici din partea UE nu a venit inca vreo solicitare in legatura cu ancheta pe care Bruxellesul o anuntase asupra acestor informatii.

DIVERSIUNE AMERICANA
Ipoteza unei diversiuni nu a intarziat sa apara in scandalul "inchisori ale CIA in Romania si Polonia". Cel care a lansat noua perspectiva este fostul sef al Serviciului de Informatii Externe (SIE), Ioan Talpes. El a declarat in emisiunea "Nasul", ca preluarea informatiilor din raportul Human Rights Watch de catre presa internationala ar face parte dintr-o campanie menita sa distraga atentia organizatiilor teroriste si sa o reorienteze spre obiective noi. De altfel, vineri seara, conducerea Aeroportului "Mihail Kogalniceanu" a informat ca nici una dintre aeronavele despre care presa internationala a relatat ca ar fi transportat prizonieri nu a operat pe aeroport.
×
Subiecte în articol: externe romania