x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Scăntei in turul doi al localelor din Moldova

Scăntei in turul doi al localelor din Moldova

de Vitalie Calugareanu    |    18 Iun 2007   •   00:00
Scăntei  in turul doi al localelor din Moldova
Sursa foto: Marin Raica/

Miza turului doi al alegerilor locale de ieri din Republica Moldova a fost funcţia de primar al Chişinăului pentru care s-au luptat comunistul Veaceslav Iordan, care in primul tur al alegerilor desfăşurate la 3 iunie a obţinut 27% din voturile electoratului şi liberalul Dorin Chirtoacă, obţinănd 24% din sufragii.

Alegeri peste prut

Miza turului doi al alegerilor locale de ieri din Republica Moldova a fost funcţia de primar al Chişinăului pentru care s-au luptat comunistul Veaceslav Iordan, care in primul tur al alegerilor desfăşurate la 3 iunie a obţinut 27% din voturile electoratului şi liberalul Dorin Chirtoacă, obţinănd 24% din sufragii. Deşi rezultatele oficiale aveau să fie date publicităţii ieri seară, presa independentă de la Chişinău a anticipat o victorie cu diferenţă mare a necomunistului Dorin Chirtoacă incă din cursul zilei. Printre argumentele invocate de analiştii politici se numără sprijinul masiv pe care i l-au acordat necondiţionat toţi candidaţii necomunişti la funcţia de primar al capitalei ieşiţi din cursă după primul tur al alegerilor şi faptul că in Chişinău comuniştii nu au invins in alegeri nici in "perioada lor de glorie".

PROBLEME. Miliţienii transnistreni au intrat ieri cu forţa in secţia de votare de la Liceul Teoretic "Mihai Eminescu" din localitatea Corjova din Republica Moldova şi au deteriorat cabinele de vot precum şi urnele in care erau strănse buletinele de vot, făcănd imposibilă exercitarea drepturilor electorale de către cetăţeni. Forţele separatiste au ignorat astfel apelul UE şi al SUA de a asigura, la Corjova, un proces electoral liber şi corect. Şi asta pentru că administraţia separatistă consideră satul de baştină al preşedintelui moldovean Vladimir Voronin drept microraion al oraşului Dubăsari gestionat de separatişti, deşi, conform Acordului moldo-rus de incetare a focului din 1992, acest sat intră sub jurisdicţia constituţională a Chişinăului. (Vitalie Călugăreanu, Chişinău)

×
Subiecte în articol: externe