x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Scut cibernetic pentru NATO

Scut cibernetic pentru NATO

16 Sep 2010   •   00:00

NATO trebuie să îşi creeze un "scut cibernetic", aşa cum şi-a construit şi un scut nuclear, pentru a-şi proteja economiile şi armatele de orice destabilizare informatică prin intermediul internetului, a declarat, miercuri, un înalt oficial din Departamentul american al Apărării, citat de AFP.
Este vital ca liderii celor 28 de state din cadrul Alianţei să recunoască realitatea acestei ameninţări în cursul summitului lor de la Lisabona, în perioada 19-20 noiembrie, a apreciat secretarul adjunct al Apărării, William Lynn.
Oficialul guvernamental american, care a discutat recent pe această temă cu reprezentanţi ai aliaţilor la sediul NATO din Bruxelles, s-a declarat impresionat de "unitatea de vederi" a "majorităţii" în favoarea unui sistem de apărare informatică.
"Alianţa are un rol vital de jucat prin instalarea unui sistem de securitate în jurul reţelelor noastre", a adăugat Lynn, pledând în favoarea organizării unei "apărări colective", ca în timpul Războiului Rece, prin intermediul interconectării sistemelor de apărare informatică ale ţărilor aliate.
"NATO are un scut nuclear, Alianţa construieşte un scut antirachetă din ce în ce mai puternic, ea are nevoie şi de un scut cibernetic", a spus oficialul, în timpul unui colocviu organizat de un club de reflecţie, SDA.
Potrivit secretarului adjunct al Apărării, "peste 100 de servicii de informaţii sau Guverne străine încearcă zilnic să pătrundă în sistemele informatice americane".
Estonia, ţară membră NATO, a fost, în 2007, victima unui amplu atac informatic, care a paralizat reţelele întreprinderilor sale şi ale Guvernului timp de mai multe zile.
Chiar Pentagonul a fost nevoit în 2008 să îşi revizuiască dispozitivul de apărare a propriilor reţele numerice, în urma bruierii sistemului informatic militar american, prin intermediul unui stick USB introdus într-un laptop în Orientul Mijlociu.
Potrivit lui Lynn, Pentagonul este convins că spaţiul cibernetic va fi următorul teren de luptă.
Reţelele de electricitate şi transport şi pieţele financiare ar putea fi, de asemenea, vizate, a subliniat oficialul american. (Mediafax)

×
Subiecte în articol: externe