x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Se măreşte ruptura între Hamas şi Al Fatah

Se măreşte ruptura între Hamas şi Al Fatah

05 Aug 2009   •   00:00

Preşedintele palestinian, Mahmoud Abbas, a asigurat că guvernul său a ajuns la un acord cu Israelul, cu SUA drept garante, prin care atât Ierusalimul de Est cât şi valea Iordanului şi unele zone ale Mării Moarte situate în Cisiordania ar trebui să facă parte din teritoriile palestiniene.



Potrivit ziarului israelian Yediot Ahronot, preluat de ABC, în discursul pronunţat la Betleem (Cisiordania) cu prilejul celui de-al VI-lea congres al facţiunii sale, Al Fatah - primul după două decenii desfăşurat pe teritoriu palestinian - Abbas a declarat că Israelul, deşi a încheiat acest acord neagă palestinienilor "toate angajamentele". "Israelienii încearcă să nege şi să creeze o anumită realitate, potrivit căreia Ierusalimul este unit sub suveranitatea lor", a spus Abbas.

Ambele părţi îşi dispută partea orientală a oraşului, cucerit în 1967 de Israel, având în vedere că aici doreşte Autoritatea Palestiniană să stabilească capitala viitorului său stat, lucru pe care Israelul nu îl acceptă şi care consideră oraşul drept un tot unificat şi pe care l-a declarat capitala sa "eternă şi indivizibilă" prin intermediul Legii Ierusalimului din 1980. Reafirmând poziţia guvernului palestinian, Ahmed Qorei - care a condus delegaţia negociatoare palestiniană la convorbirile cu Israelul - a deschis lucrările congresulului Al Fatah "în numele martirilor şi al Ierusalimului, capitala statului palestinian".

În alocuţiunea sa inaugurală, Abbas a spus totodată că s-a adâncit breşa cu mişcarea islamistă rivală Hamas, care controlează Gaza. "Prin acţiuni împotriva militanţilor noştri din fâşia Gaza, Hamas a adâncit breşa cu Al Fatah" a spus el. Liderul palestinian se referea la ultima dintr-o serie de acţiuni împotriva activiştilor Al Fatah din Gaza, pe care Hamas i-a împiedicat să asiste la cele trei zile de lucrări ale conferinţei care şi-a deschis porţile în oraşul Betleem.

În apelul lansat celor aproximativ 350 de militanţi ai formaţiuni pe care o conduce şi care nu au putut iasă din fâşie, Abbas le-a spus: "Nu fiţi îngrijoraţi, sunteţi în inimile noastre şi vom reuşi să vă scoatem din Gaza". Hamas refuză să permită ieşirea din Gaza - teritoriu pe care îl controlează - rezidenţilor din fâşie invitaţi ca delegaţi la conferinţa din acest oraş din Cisiordania unde preconizau să se reunească cei 2.200 de reprezentanţi ai facţiunii. Pentru ridicarea boicotului acestui eveniment, Hamas a cerut eliberarea celor aproape o mie de militanţi ai mişcării deţinuţi în Cisiordania, teritoriu pe care îl controlează ANP.

Deocamdată, nu au ajuns la Betleem decât circa o sută din cei 400 de reprezentanţi ai Gazei care urmau să participe la conferinţă după ce Hamas a instituit controale la posturile de trecere a frontierei Fâşiei pentru a împiedica deplasarea lor la Betleem. A şasea conferinţă Al Fatah, prima care se desfăşoară pe teritoriul palestinian după două decenii, a început marţi dimineaţă şi de aici se aşteaptă să rezulte o declaraţie axată pe chestiunea aşezămintelor evreieşti. Este vorba de primul congres al acestei formaţiuni palestiniene creată şi condus timp de mulţi ani de Yasser Arafat, de când istoricul lider a murit în 2004, şi după pierderea alegerilor în 2006 şi practic a hegemoniei politice în teritoriile ocupate.

Unul din importanţii săi lideri şi cel care a fost negociatorul şef cu Israel şi fost prim-ministru în timpul lui Arafat, Ahmed Qorei, a avut o scurtă intervenţie în care a calificat reuniunea drept "conferinţa generală a martirului Yasser Arafat". Potrivit unor surse apropiate conferinţei, reuniunea va încerca să netezească calea negocierilor cu israelienii şi să câştige alegerile palestiniene prevăzute pentru ianuarie anul viitor. După cum a devansat presa locală, declaraţia finală se va axa pe cererea lansată Israelului de a paraliza complet construcţia coloniilor evreieşti în Cisiordania şi Jerusalimul de Est, înainte de a relua procesul de pace.

La conferinţă vor fi aleşi cei 120 de membri ai Consiliului Revoluţionar şi cei 18 ai Comitetului Central al formaţiunii. Al Fatah, care a împlinit 44 de ani de existenţă în ianuarie trece azi prin momentele foarte dificile, cu pierderea alegerilor legislative în ianuarie 2006 în favoarea mişcării Hamás, în timp ce conducerea sa este considerată de o mare parte a societăţii palestiniene drept coruptă şi "colaboratoare" cu Israelul. În iunie 2007 Hamas a preluat controlul asupra fâşiei Gaza după o confruntare armată cu forţele loiale preşedintelui Mahmoud Abbas.

×
Subiecte în articol: externe