x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Se strang semnaturi pentru un consulat

Se strang semnaturi pentru un consulat

02 Mar 2005   •   00:00

Cea mai mare comunitate de romani din Spania, cea din provincia Castellon, are nevoie de mai mult de doua zile pe luna ca sa-si rezolve problemele consulare.

ANA-MARIA LUCA

PROPUNERE. Ca sa se evite inghesuiala la Barcelona, romanii vor consulat in La Plana.
Asa spun membrii Asociatiei Imigrantilor din tarile Europei de Est, care incearca sa stranga cat mai multe semnaturi pentru ca autoritatile romane sa organizeze un consulat stabil la Castellon, la Plana.

Diplomatii romani de la Barcelona vin doar o data pe luna in capitala regiunii, stau doua zile si nu reusesc sa rezolve decat aproximativ 150 de cereri, scrie cotidianul El Periodico Mediterraneo. Presedintele asociatiei, Angela Placsintar, a declarat ca pana acum a strans aproximativ 1500 de semnaturi. Ea a sugerat ca personalul consular ar trebui sa vina macar o singura data pe saptamana, cel putin cat dureaza procesul de regularizare, adica pana in mai.

ULTIMA OARA. La sfarsitul saptamanii trecute personalul Consulatului General de la Barcelona s-a deplasat la Castellon pentru a rezolva cererile romanilor. Presedintele Asociatiei Romanilor din Castellon, Daniel Ionita, a mai spus ca foarte multi oameni nu au putut sa-si rezolve problemele vineri si sambata pentru ca nu au stiut exact de ce acte au nevoie. Problema a fost ca nu au reusit sa vorbeasca la Consulatul General de la Barcelona, pentru ca suna mereu ocupat.

"Reprezentantii consulatului au spus ca este ultima oara cand vin in Castellon", a spus Placintar. Unul dintre motivele pentru care cei de la Barcelona vor sa renunte la serviciile pentru comunitatea din Castellon este ca acest consulat provizoriu functioneaza intr-un local privat. De asemenea lipsa de personal si cresterea volumului de lucru pot fi alte motive. De asemenea, Placintar a mai sugerat ca reprezentantul de la Valencia, consulul onorific, ar putea primi resposabilitati in plus, precum reinnoirea si expedierea de pasapoarte.

×
Subiecte în articol: diaspora