x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell, este aşteptat luni la Teheran, anunţă diplomaţia iraniană

Şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell, este aşteptat luni la Teheran, anunţă diplomaţia iraniană

02 Feb 2020   •   12:30
Şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell, este aşteptat luni la Teheran, anunţă diplomaţia iraniană
Sursa foto: Pietro Naj-Oleari/ flickr.com

Şeful diplomaţiei Uniunii Europene, Josep Borrell, este aşteptat luni la Teheran, a anunţat duminică purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe iranian, Abbas Mussavi, în contextul noilor tensiuni internaţionale legate de dosarul nuclear iranian, transmite AFP.

Josep Borrell 'se va deplasa mâine (luni) în Iran pentru prima dată de la intrarea sa în funcţie (la începutul lui decembrie). El urmează să se întâlnească cu ministrul de exerne (Mohammad Javad Zarif) şi cu alţi responsabili de rang înalt ai ţării noastre, pentru consultări', a declarat purtătorul de cuvânt, într-un comunicat de presă ce nu cuprinde detalii despre ora sosirii sau durata vizitei.

Aceasta va avea loc într-o nouă perioadă de tensiuni între Iran şi occidentali pe tema programului nuclear al Teheranului.

Borrell a anunţat pe 24 ianuarie că statele părţi ale acordului nuclear internaţional semnat în 2015 la Viena au convenit organizarea unei reuniuni de conciliere 'în februarie', menită să ţină în viaţă acest pact după ce SUA l-au denunţat unilateral în 2018.
Toate părţile 'şi-au reafirmat determinarea de a menţine acordul, ceea ce este în interesul tuturor', a subliniat atunci Borrell.

În replică la retragerea Statelor Unite din acordul nuclear în 2018 şi reimpunerea de sancţiuni împotriva sa, Iranul şi-a redus treptat angajamentele asumate, renunţând la începutul anului şi la ultima restricţie pe care o mai respecta, şi anume limitarea numărului de centrifuge.

Pentru a încerca să constrângă Teheranul să revină la aplicarea totală a acordului de la Viena, europenii au declanşat în ianuarie un mecanism de reglementare a diferendelor prevăzut în acest text.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: josep borrell teheran iran