x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Şeful Statului Major Interarme din SUA avertizează: Europa va fi cuprinsă de revolte civile!

Şeful Statului Major Interarme din SUA avertizează: Europa va fi cuprinsă de revolte civile!

de Veronica Micu    |    10 Dec 2011   •   09:50
Şeful Statului Major Interarme din SUA avertizează: Europa va fi cuprinsă de revolte civile!

Generalul american Martin Dempsey, presedinte al comitetului Sefilor de Stat Major ai categoriilor de forte ale SUA, a declarat ca este "extraordinar de ingrijorat" de potentialul revoltelor populare si "spargerii" Uniunii Europene. Cel mai inalt comandant militar al Statelor Unite a avertizat ca o eventuala destramare a UE ar avea consecinte grave si pentru Pentagon, relateaza BBC News.

Dempsey crede ca ultimele masuri luate de liderii UE nu vor fi de ajuns pentru ca zona euro sa nu se destrame.

26 dintre cele 27 de tari UE au cazut de acord, joi, sa instituie o uniune fiscala mai dura. Marea Britanie a fost singura care a refuzat sa adere la noul tratat, invocand interesul national.

Generalul Dempsey, care a servit anterior in Irak, a declarat la un eveniment organizat de Atlantic Council ca "zona euro este intr-o situatie de mare risc".

El a sugerat ca armata americana ar putea fi expusa la orice eventuala zguduire a zonei euro, din cauza "potentialului de revolte civile si de destramare a uniunii". Armata americana are peste 80.000 de militari si 20.000 de angajati civili in Europa, majoritatea avand baza in Germania.

Pe de alta parte, generalul Dempsey a explicat ca este ingrijorat ca proiectul international pentru dezvoltarea avionului multirol F-35 ar putea fi periclitat, daca bugetele nationale ale apararii vor suferi diminuari. Criza "va pune bugetele intr-o situatie de risc, daca se vor adeveri toate predictiile economice in legatura cu un potential colaps", a mai spus Dempsey.

Franta si Germania au reusit sa-si impuna, vineri dimineata, dorinta de a avea reglementari bugetare mult mai stricte, in zona euro, in timp ce Marea Britanie nu a vrut sa accepte o schimbare a acordului fara anumite garantii.

"Le dorim (statelor din zona euro - n.red.) numai bine, deoarece toata lumea trebuie sa-si rezolve problemele si toti avem nevoie de crestere economica", a declarat premierul britanic, citat de BBC News.

"Dar, in cele din urma, am hotarat ca nu este in interesul Marii Britanii sa ia parte la modificare", a adaugat David Cameron. (V.M.)

×