x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Separatiştii permit accesul experţilor la locul prăbuşirii cursei MH17 în schimbul unui armistiţiu

Separatiştii permit accesul experţilor la locul prăbuşirii cursei MH17 în schimbul unui armistiţiu

20 Iul 2014   •   10:54
Separatiştii permit accesul experţilor la locul prăbuşirii cursei MH17 în schimbul unui armistiţiu

Separatiştii proruşi vor garanta securitatea inspectorilor internaţionali la locul prăbuşirii avionului malaezian aflat sub controlul lor în estul Ucrainei dacă Kievul acceptă un armistiţiu, a declarat duminică unul dintre liderii lor.

"Vom garanta securitatea experţilor internaţionali la locul prăbuşirii dacă Kievul încheie un acord de încetare a focului, a declarat Andrei Porghin, aşa-numitul vicepremier al republicii separatiste autoproclamate Doneţk, DNR. "Invităm Kievul să încheie un astfel de acord cu DNR cel puţin pe durata anchetei de la locul prăbuşirii", a declarat acesta.

Apelul riscă să nu aibă efect, în contextul în care preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a cerut sâmbătă mai multor lideri occidentali cu care a discutat la telefon să califice DNR şi Republica populară din Lugansk drept "organizaţii teroriste".

"Nu vedem nicio diferenţă între evenimentele din Ucraina şi cele de la 11 septembrie în SUA sau tragedia de la Lockerby" din 1988, când un avion care se deplasa de la Londra la New York cu 270 de persoane la bord a explodat în aer, a subliniat Poroşenko sâmbătă seară, într-o convorbire cu preşedintele francez François Hollande.

"Aşteptăm o reacţie comună a lumii civilizate", a mai spus el, conform preşedinţiei.

La peste două zile de la prăbuşirea avionului care zbura de la Amsterdam la Kuala Lumpur cu 298 de persoane la bord, foarte probabil doborât de o rachetă, separatiştii împiedică accesul la locul prăbuşirii responsabililor ucraineni şi inspectorilor internaţionali.

SUA şi-au exprimat sâmbătă seară îngrijorarea în privinţa lipsei de securitate la locul prăbuşirii, în timp ce premierul olandez, Mark Rutte, a declarat că preşedintele rus Vladimir Putin trebuie "să-şi asume responsabilităţile ce îi revin în privinţa rebelilor" susţinuţi de Moscova.

×