x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Serghei Skripal și fiica sa au fost otrăviți cu o doză de până la 100 de grame de agent neurotoxic

Serghei Skripal și fiica sa au fost otrăviți cu o doză de până la 100 de grame de agent neurotoxic

04 Mai 2018   •   12:31
Serghei Skripal și fiica sa au fost otrăviți cu o doză de până la 100 de grame de agent neurotoxic

Fostul spion rus, Serghei Skripal, și fiica sa, Iulia Skripal, au fost otrăviți cu o doză de 50-100 de grame de agent neurotoxic, potrivit directorului general al Organizației pentru Interzicerea Armelor Chimice, Ahmet Uzumcu, scrie The Guardian.

Ahmet Uzumcu a afirmat că doza de Novichok folosită, un agent neurotoxic dezolvat de Uniunea Sovietică, a fost cu mult mai mare decât cea necesară în scopuri de cercetare, ceea ce indică faptul că a fost creeat pentru a fi folosit ca armă.

Într-un interviu pentru The New Yor Times, Uzumcu a spus că au fost folosite în jur de 50-100 de grame de agent neurotoxic în atacul de la Salisbury – 100 de grame este echivalentul a 100 ml, cantitatea maximă de lichide permisă în timpul zborului.

„Pentru activități de cercetare sau protecție ai nevoie, să spunem, de cinci sau 10 grame, însă chiar și în Salisbury pare că l-au folosit pentru mai mult decât atât, fără a știi cantitatea exact, spun că ar putea fi 50 - 100 de grame, ceea ce trece de activitățile de cercetare pentru protecție”, a spus acesta în cadrul interviului.

Mostre ale agentului neurotoxic au fost colectate de pe mânerul ușii de la casa lui Skripal, de pe banca din parc unde cei doi s-au prăbușit și „din alte câteva locuri undei Skripal au fost prezenți”.

”Un lucru care este important de notat este că agentul neurotoxic pare să fie foarte persistent”, a spus Uzumcu. „Nu a fost afectat de condițiile vremii. Asta explică faptul că au putut să-l identifice după un timp considerabil. Am înțeles și că era foarte pur”.

×