x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Seulul își trimite trupele de elită în Golf

Seulul își trimite trupele de elită în Golf

de Şerban Mihăilă    |    30 Iul 2019   •   11:28
Seulul își trimite trupele de elită în Golf

La solicitarea SUA, care au dat semnalul pentru crearea unei coaliții militare navale internaționale, care să protejeze traficul maritim în apele din zona Iranului și Yemenului, Coreea de Sud se va alătura forței conduse de americani în Orientul Mijlociu.

 

Sud-coreenii vor să-și trimită unitatea navală de elită „Cheonghae” în Strâmtoarea Ormuz, locul prin care trece o cincime din producția mondială de petrol, pentru a proteja petrolierele internaționale amenințate în permanență de actele de sabotaj ale iranienilor, aflați în conflict deschis cu SUA și cu aliații lor occidentali, asiatici și din lumea arabă. Unitatea de elită, formată din 300 de militari, include un distrugător de 4.500 de tone, un elicopter antisubmarin „Lynx” și trei bărci cu motor, de mare viteză. Potrivit cotidianului sud-coreean „Maekyung”, Seulul a decis deja retragerea grupului naval „Cheonghae” din apele somaleze, acolo unde acționa pentru combaterea pirateriei alături de SUA și de UE, și direcționarea acestuia spre zona Golfului. Săptămâna trecută, șeful diplomației americane, Mike Pompeo, a recunoscut că a cerut Coreei de Sud, Japoniei, Franței, Germaniei și Australiei să se alăture unei forțe navale internaționale pentru protejarea petrolierelor care navighează în apele Golfului. Tot săptămâna trecută, consilierul american pentru securitate națională, John Bolton, s-a deplasat la Seul, unde se pare că a exercitat presiuni pentru a obține sprijinul naval sud-coreean. La rândul lor, britanicii au anunțat, cu două zile în urmă, că vor trimite un al doilea distrugător în Golful Persic.

 

În ultimele luni, o serie de petroliere internaționale au fost atacate în Strâmtoarea Ormuz, în incidente puse de SUA pe seama armatei iraniene.

 

 

×