x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Sierra Leone îi permite fostului președinte Koroma să părăsească țara din motive medicale

Sierra Leone îi permite fostului președinte Koroma să părăsească țara din motive medicale

de Redacția Jurnalul    |    17 Ian 2024   •   22:45
Sierra Leone îi permite fostului președinte Koroma să părăsească țara din motive medicale
Sursa foto: Hepta

O instanță supremă din Sierra Leone a permis miercuri fostului președinte Ernest Bai Koroma, acuzat luna aceasta de trădare, să călătorească în străinătate din motive medicale, scrie Reuters.

Koroma, în vârstă de 70 de ani, a fost acuzat de patru infracțiuni pentru presupusul său rol în tentativa militară eșuată de a răsturna guvernul țării vest-africane în noiembrie.

Există temeri că punerea sub acuzare a lui Koroma ar putea alimenta tensiunea provocată de alegerile controversate în care președintele Julius Maada Bio a fost reales pentru un al doilea mandat în iunie 2023. Principalul candidat al opoziției a respins rezultatele, iar partenerii internaționali au pus la îndoială votul.

Câteva luni mai târziu, la 26 noiembrie, bărbați înarmați au atacat barăci militare, o închisoare și alte locații din Sierra Leone, eliberând aproximativ 2.200 de deținuți și ucigând peste 20 de persoane.

Guvernul a declarat ulterior că a fost o lovitură de stat dejucată, condusă în mare parte de gărzile de corp ale lui Koroma.

La începutul lunii decembrie, l-au convocat pe fostul președinte pentru interogatoriu.

Koroma a condamnat atacurile la scurt timp. Avocații săi au calificat acuzațiile drept „inventate” și parte a unei „răzbunări politice”.

Miercuri, magistratul care a supravegheat cazul a dat dreptate avocaților lui Koroma, care au cerut instanței supreme să îi acorde lui Koroma o călătorie în străinătate din motive medicale.

Fostul președinte va fi autorizat să călătorească în Nigeria pentru cel mult trei luni, a declarat magistratul înainte de a amâna cauza până la 6 martie.

Procurorul general din Sierra Leone a refuzat să comenteze.

Koroma nu a fost prezent miercuri la tribunal, potrivit Reuters. El a fost eliberat pe cauțiune atunci când instanța l-a pus sub acuzare pe 3 ianuarie și de atunci a fost închis în locuința sa din capitala Freetown.

Nigeria se oferise anterior să îl găzduiască temporar, lucru pe care acesta l-a acceptat, potrivit unei scrisori a principalului bloc regional din Africa de Vest, Comunitatea Economică a Statelor din Africa de Vest, consultată de Reuters. Potrivit codului penal din Sierra Leone, o persoană găsită vinovată de trădare ar putea fi condamnată la închisoare pe viață.

Alte douăsprezece persoane au fost, de asemenea, acuzate de trădare în legătură cu lovitura de stat eșuată, inclusiv foști ofițeri de poliție și de penitenciare și un membru al serviciului de securitate al lui Koroma.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Koroma sierra leone