x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Sincrotronul spaniolilor, cel mai important din sudul Europei

Sincrotronul spaniolilor, cel mai important din sudul Europei

de Mihaela Matachita    |    23 Mar 2010   •   00:00

Alba, un accelerator de particule revoluţionar, a cărui importanţă actuală pentru ştiinţă este similară cu inventarea microscopului la vremea respectivă, a fost inaugurat de premierul José Luis Rodríguez Zapatero, în localitatea Cerdanyola del Vallés, în apropierea Barcelonei, a relatat marţi publicaţia El Correo Digital.

Inaugurarea sincrotonului a avut loc luni, în prezenţa şefului executivului regional catalan, José Montilla, şi a ministrului spaniol pentru ştiinţă şi inovaţie, Cristina Garmendia.

Alba este primul accelerator de particule din Spania. Experţii spun că este instalaţia "cea mai mare şi mai complexă făcută vreodată" în sudul Europei. Sincrotronul este o structură în formă de inel de mari dimensiuni, în interiorul căreia circulă electroni la o viteză egală cu cea a luminii. A costat 201 milioane de euro la valoarea din 2003, sumă alocată de executivul central şi cel local catalan, iar până în 2022, vor fi investite alte 400 de milioane.

Sincrotronul are 10.000 de metri pătraţi şi va fi deschis cercetătorilor atât din sectorul public cât şi din cel privat ­ în special companiilor chimice şi farmaceutice. Punerea în funcţiune va avea loc anul acesta, din 2011 putând primi o mie de cercetători anual.

×
Subiecte în articol: externe