Șeful diplomației de la Budapesta, Peter Szijjarto, a avut o întrevedere cu ministrul rus de Externe, Serghei Șoigu. În urma întrevederii, oficialul ungar a spus că deși reuniunea ONU ar fi fost o oportunitate bună pentru începerea unor discuții de pace asupra războiului din Ucraina, acest lucru nu se va întâmpla.
"Pacea nu se va obţine fără dialog", a insistat Szijjarto, potrivit informațiilor transmise pe Twitter de Zoltan Kovacs, secretar de stat pentru afaceri internaţionale. El a spus că ministrul ungar de Externe a fost singurul din UE care a discutat cu Lavrov.
Și Peter Szijjarto a transmis pe Facebook imagini video la la întâlnire și a insistat pentru negocieri cu Rusia. El a declarat că Ungaria suferă consecințele războiului din proximitate, prin creșterea alarmantă a inflației și primirea unui număr mare de refugiați, motiv pentru care cere revenirea la tratativele de pace.
"Trebuie să o spunem, cu regret, că astfel de discuţii nu vor avea loc la Adunarea Generală a ONU, ceea ce ar fi fost o oportunitate perfectă. Acasă, parlamentarii din opoziţie, experţii şi presa probabil că mă vor întreba de ce m-am întâlnit cu Lavrov. Dar eu spun că pacea nu va fi negociată fără dialog. Dacă discuţiile de pace nu încep în viitorul apropiat, lumea se va confrunta cu consecinţe şi mai grave decât cele de până acum", a atras atenția şeful diplomaţiei ungare.
De asemenea, el a afirmat că gigantul rus Gazprom aprovizionează continuu Ungaria, livrând 5,8 milioane de metri cubi de gaze zilnic și a spus că TurkStream este de ruta cea mai sigură de tranzit de gaze între Rusia şi Europa, deoarece aprovizionarea dinspre nord şi vest a încetat.
Ungaria a ajuns la un grad de 41% de stocare a gazelor naturale, iar media europeană arfi de 23%, potrivit oficialului ungar.
"Ungaria duce o politică energetică responsabilă", a mai precizat acesta.
Totodată, el a vorbit despre noile reactoare la la centrala nucleară de la Paks care vor fi gata în 2030 și vor asigura independența energetică a țării.
Szijjarto a mai spus că noile blocuri de reactoare la centrala atomică de la Paks, care se aşteaptă să fie puse în funcţiune în 2030, vor face ca Ungaria să fie independentă parţial de capriciile şi creşterile de preţ pe piaţa internaţională a energiei.