x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Siria, amenintata cu sanctiuni

Siria, amenintata cu sanctiuni

de Radu Croitoru    |    28 Oct 2005   •   00:00
Siria, amenintata cu sanctiuni

Siria este amenintata cu sanctiuni daca nu coopereaza cu Natiunile Unite pentru elucidarea mortii fostului premier libanez, Rafic Hariri.

Statele Unite, Marea Britanie si Franta au elaborat un proiect de rezolutie pe care l-au inaintat Consiliului de Securitate al ONU, in care autoritatile de la Damasc sunt amenintate cu sanctiuni daca nu vor coopera in ancheta privind moartea prim-ministrului libanez, Rafic Hariri.

VINOVATII. Ancheta preliminara condusa de procurorul german Detlev Meelis a concluzionat ca ordinul asasinarii lui Hariri nu putea fi dat fara aprobarea unor inalti oficiali sirieni. Anchetatorul ONU a semnalat si lipsa de colaborare a Siriei, care a ingreunat mersul investigatiei, declaratie respinsa de autoritatile de la Damasc. Proiectul de rezolutie solicita Siriei sa coopereze la finalizarea cercetarilor, sa ii aresteze pe suspecti si sa permita interogarea lor.

ANGAJAMENTE. Siria a lansat un apel la dialog cu Statele Unite. "Este momentul ca dialogul sa primeze asupra utilizarii fortei", scrie redactorul-sef al cotidianului oficial As-Saura, Fayez Al-Sayegh, apropiat celor mai inalte oficialitati de la Damasc. La randul sau, ministrul Emigratiei, Butheina Shaabane, a spus ca diferendele trebuie solutionate prin dialog, si nu prin utilizarea fortei. Ambasadorul Siriei in Franta, Siba Nasser, a facut si el un apel la reluarea "dialogului politic", promitand ca tara sa va continua cooperarea cu comisia de ancheta.

VOCI INTRE VOCI
Proiectul de rezolutie inaintat Natiunilor Unite de Statele Unite, Franta, Marea Britanie ar putea intampina dificultati. Ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a anuntat deja ca Moscova se opune oricarei incercari a Natiunilor Unite de a sanctiona Siria pentru implicare in asasinarea fostului premier al Libanului, Rafic Hariri. Pozitia Romaniei, care detine presedintia Consiliului de Securitate, a fost enuntata recent de presedintele Traian Basescu, care a calificat asasinatul drept "un atentat politic".

×
Subiecte în articol: externe