x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Siria: "Centru de operaţiuni comune" turco-american, operaţional de săptămâna viitoare

Siria: "Centru de operaţiuni comune" turco-american, operaţional de săptămâna viitoare

16 Aug 2019   •   22:00
Siria: "Centru de operaţiuni comune" turco-american, operaţional de săptămâna viitoare

"Centrul de operaţiuni comune" turco-american asupra Siriei va fi pe deplin operaţional de săptămâna viitoare, a anunţat vineri ministrul turc al apărării, citat de AFP.

"Centrul de operaţiuni va funcţiona la deplina capacitate de săptămâna viitoare", a declarat ministrul Hulusi Akar, potrivit afirmaţiile citate de propriul minister pe site-ul său de internet.

"Am ajuns la un acord general pentru coordonarea şi controlul spaţiului aerian, precum şi asupra a numeroase alte subiecte", a adăugat el la Sanliurfa (sud-est), unde s-a deplasat vineri împreună cu şeful Statului Major pentru a inspecta trupele destinate să facă parte din acest centru de operaţiuni.

O delegaţie americană a fost de asemenea prezentă de luni acolo pentru a contribui la crearea acestui centru.

Potrivit acordului încheiat săptămâna trecută între Ankara şi Washington în urma unor negocieri dificile, acest "centru de operaţiuni comune" urmăreşte să coordoneze instituirea unei "zone de securitate" în nordul Siriei.

Această zonă ar urma să constituie un tampon între frontiera turcă şi teritoriile controlate de o miliţie kurdă, Unităţile de apărare a poporului (YPG), susţinută de SUA, dar calificată drept "teroristă" de Turcia.

"Calendarul stabilit cu Washingtonul până în prezent a fost respectat. Aşteptăm ca aceasta să continue" în aceleaşi condiţii, a mai subliniat Akar.

Încheierea acestui acord săptămâna trecută a permis prevenirea lansării unei ofensive turce, promisă de preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan împotriva YPG.

Armata turcă a lansat deja două ofensive între 2016 şi 2018 în nordul Siriei împotriva poziţiilor YPG.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: siria