x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe „Situaţia din Siria e inacceptabilă”

„Situaţia din Siria e inacceptabilă”

de Irina Cristea    |    26 Apr 2011   •   20:02
„Situaţia din Siria e inacceptabilă”
Sursa foto: /Reuters

162520-reuterssocial-media-website-2011-04-25t104332z-1908161933-gm1e74p1g6o01-rtrmadp-3-syria.jpgMarea Britanie, Franţa şi Italia cer sancţiuni internaţionale împotriva Siriei, după reprimarea în forţă a unor manifestaţii din sudul ţării. Într-o declaraţie comună, cele trei ţări au solicitat Organizaţiei Naţiunilor Unite să acţioneze şi să determine regimul de la Damasc să nu mai folosească forţa împotriva civililor. „Situaţia este inacceptabilă. Nu poţi trimite tancuri sau armata în faţa manifestanţilor, brutalitatea este inacceptabilă. Suntem de partea popoarelor arabe în aspiraţiile acestora pentru libertate”, a spus pre­şe­din­tele francez Nicolas Sarkozy. To­tuşi, o intervenţie militară inter­na­ţio­nală în Siria, pe modelul celei din Libia, este, cel puţin momentan, exclusă. O spune tot Nicolas Sarkozy, a căruia ţară este vârful de lance al operaţiunii din nordul Africii. Liderul francez a spus că o astfel de intervenţie nu va avea loc în lipsa unei rezoluţii a Consiliului de Securitate al ONU, rezoluţie care „nu este uşor de obţinut”, după spusele lui Sarkozy.

Focuri de armă s-au auzit şi ieri în oraşul Daraa, din sudul Siriei, unde au avut loc cele mai importante manifestaţii împotriva preşedintelui Bashar al-Assad şi unde armata a instalat, luni, tancuri şi trupe. Organizaţiile pentru apărarea drepturilor omului spun că proteste anti-al-Assad au loc în mai multe oraşe din Siria, inclusiv la Damasc. Informaţiile sunt contradictorii, greu de verificat, mai ales în condiţiile în care comunicaţiile sunt întrerupte des. MAE român le-a recomandat ieri cetăţenilor să evite deplasările în Siria iar românii de acolo sunt sfătuiţi să ţină legătura cu ambasada.

„În ultimele patru săp­tă­mâni, în fiecare vineri, începe să se vadă ce se petrece cu adevărat. Se adună mai mulţi oameni, totul incepe ca o manifestaţie normală, dar tot mai mulţi cetăţeni au arme şi totul degenerează repede în violenţe, se deschide focul asupra poliţiei... Acum, după mai multe zile în care s-a tras şi au fost distruse maşini şi magazine, situaţia începe să revină la normal. Poliţia a arestat 500 de persoane acuzate că încearcă să creeze dezordine. De fapt, acum câteva ore au fost arestaţi doi bărbaţi chiar în dreptul biroului unde lucrez”, a declarat, pentru Jurnalul Naţional, un jurnalist din Damasc.

×
Subiecte în articol: externe