x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Situație politică explozivă în Africa de Sud

Situație politică explozivă în Africa de Sud

de Redacția Jurnalul    |    02 Iun 2024   •   18:20
Situație politică explozivă în Africa de Sud
Sursa foto: Hepta

Partidele din Africa de Sud trebuie să realizeze o alianță de guvernare. Asta deoarece în urma alegerilor generale niciun partid nu a obținut majoritatea necesară formării guvernului. Situația este complicată de opiniile divergente ale principalelor partide.

Președintele Africii de Sud, Cyril Ramaphosa, se află sub o presiune din ce în ce mai mare după ce partidul Congresul Național African (ANC), aflat la guvernare, a obținut la cel mai prost rezultat electoral din ultimii 30 de ani.

Cu aproape toate voturile numărate, ANC are un scor de 40%, în scădere mare față de procentul de 58% obținut la alegerile precedente, potrivit BBC. Scorul este mai rău decât cel mai prost scenariu realizat de experții partidului care estimau un procent de 45%.

ANC a înregistrat întotdeauna peste 50% de la primele alegeri democratice din 1994, în urma cărora Nelson Mandela a devenit președinte. Corupția, sărăcia, șomajul și criminalitatea au fost factorii care au provocat prăbușirea partidului de guvernământ. Acesta este nevoit să facă o coaliție pentru a rămâne la putere.

Rezultatele oficiale vor fi anunțate duminică, la ora locală 18.00. Noul parlament trebuie să depună jurământul în termen de două săptămâni. Viitorii parlamentari vor alege apoi următorul președinte al țării.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: situatie politica africa de sud