x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe SLOGAN DE SUCCES ÎN RUSIA / Hitler, Putin… Putler

SLOGAN DE SUCCES ÎN RUSIA / Hitler, Putin… Putler

de Mihaela Matachita    |    12 Mar 2009   •   00:00

Parchetul din Rusia realizează în prezent o anchetă în mediile militanţilor comunişti care au lansat sloganul "Putler Kaput!" (prin care este asociat numele actualului premier Vladimir Putin cu cel al dictatorului nazist Adolf Hitler), în cursul unei manifestaţii la Vladivostok (Extremul Orient rus).



Cotidianul Kommersant, citat de AFP, arăta miercuri că ancheta preliminară a fost deschisă la cererea guvernatorului regiunii Primorie, Serghei Darkin, pentru "incitare la violenţă". La 31 ianuarie, în cursul unei manifestaţii antiguvernamentale, s-a putut vedea un banner cu inscripţia "Putler Kaput", amintind de celebrul slogan "Hitler Kaput" scandat de Armata Ropşie în al doilea război mondial. Aproximativ 3.000 de persoane au defilat în acea zi la Vladivostok, la chemarea Partidului Comunist, pentru a cere demisia guvernului Vladimir Putin.

Procurorul adjunct de Primorie, Alexandr Şemelev, a declarat că manifestaţia nu a fost autorizată şi că mai multe sloganuri, printre care şi cel cu pricina sunt susceptibile să intre sub incidenţa legii privind extremismul. Organizatorii au fost deja audiaţi, anchetatorii vrând să afle cine sunt autorii sloganurilor şi unde au fost realizate bannerele. Un responsabil local al Partidului Comunist, Pavel Aşihmin, a subliniat însă că, înainte de toate, trebuie văzută "nota de umor" şi că este "nerezonabil" să anchetezi acest lucru. Mai mult, potrivit organizaţiei locale a partidului, bannerul a fost adus de un privatizat, al cărui nume de familie este… Putler şi care a fost ruinat de creşterea taxelor asupra maşinilor importate, măsură foarte nepopulară în această regiune unde mărcile asiatice domină piaţa.     

×
Subiecte în articol: externe