x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Snowden pledează pentru norme de contracarare a abuzurilor NSA

Snowden pledează pentru norme de contracarare a abuzurilor NSA

08 Apr 2014   •   19:54
Snowden pledează pentru norme de contracarare a abuzurilor NSA

Fostul consultant al Agenţiei de Securitate Naţională (NSA) a SUA Edward Snowden a depus mărturie, printr-o legătură video în direct de la Moscova, în cadrul unei audieri parlamentare referitoare la operaţiunile masive de supraveghere informatică ale Statelor Unite, pe marginea sesiunii Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) din Strasbourg, potrivit unui comunicat difuzat luni de APCE.

El a pledat în favoarea unor noi norme internaţionale, pentru a evita ca abuzurile comise de NSA în materie de supraveghere a comunicaţiilor să se generalizeze în lume. “Avem obligaţia de a dezvolta norme internaţionale pentru a împierdica banalizarea recurgerii la astfel de abuzuri”, a declarat el, în legătură cu programele de supraveghere în masă a telecomunicaţiilor puse în operă de NSA.

Printre participanţii la audiere, organizată de Comisia pentru probleme juridice şi drepturi ale omului, a  figurat fostul director al serviciului federal german de informaţii Hansjörg Geiger, autorul unei propuneri de introducere a unui ''cod al serviciilor de informaţii'' vizând reglementarea activităţilor serviciilor între ţări prietene, şi Douwe Korff, profesor de drept internaţional la Londra.

''Edward Snowden a provocat o dezbatere publică uriaşă privind respectarea vieţii private în era internetului'', a declarat Pieter Omtzigt (Olanda, PPE/DC), care pregăteşte pentru APCE două rapoarte distincte despre operaţiunile masive de supraveghere şi cei care au denunţat astfel de acţiuni.

“Nu este doar o problemă americană sau care vizează UE, ci o problemă internaţională”, a declarat Snowden. NSA a realizat algoritmi pentru a afla “persoanele interesante” pentru supraveghere, “care nu sunt încă bănuite de niciun delict”, a reamintit Snowden. “Oamenii sunt făcuţi vinovaţi prin asociere, fără să se fi făcut vreo anchetă în privinţa lor”, a adăugat el, apreciind că este vorba despre o încălcare a drepturilor omului.

Între altele, această supraveghere nu se exercitează doar pentru prevenirea terorismului, ci şi pentru menţinerea ordinii, pentru detectarea delictelor chiar neviolente, a declarat fostul consultant, care a denunţat utilizarea disproporţionată a unui mijloc de anchetare extrem de invaziv contra unui grup de populaţie, mai degrabă decât contra unor indivizi vizaţi în mod specific.

“Este cea mai gravă ameninţare la adresa drepturilor civile în timpuri moderne, care se exercită fără niciun control juridic şi mai ales fără nicio posibilitate de sancţiune contra celor responsabili de abuzuri”, a mai spus Snowden. El a subliniat că autorităţile americane nu trebuie să fie singurele care să fie blamate pentru acest lucru, căci ele s-au aliat într-un “parteneriat foarte puternic” cu anumite state europene. Luna trecută, Snowden a insistat deja pe această temă cu ocazia unei depoziţii scrise adresate unei comisii a Parlamentului European.

×
Subiecte în articol: edward snowden