x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Socialiştii francezi caută antidot pentru Sarkozy

Socialiştii francezi caută antidot pentru Sarkozy

de Marina Constantinoiu    |    10 Oct 2011   •   14:48
Socialiştii francezi caută antidot pentru Sarkozy

Franta a marcat duminica o premiera in politica sa interna. Socialistii, aflati in opozitie, i-au chemat pe cetateni sa aleaga dintr-un numar de sase candidati de-ai lor persoana care sa se lanseze in batalia pentru Elysee, in primavara. Consultarea a fost deschisa participarii nu doar membrilor de partid, ci tuturor cetatenilor care apreciaza valorile stangii si care sunt gata sa achite suma simbolica de un euro. Si au venit la urne peste doua milioane de oameni, fapt ce da mari sperante stangii franceze, in perspectiva alegerilor din 2012 la care dreapta va fi reprezentata cel mai probabil de actualul presedinte, Nicolas Sarkozy. Castigatorul insa nu a fost stabilit din primul tur, asa ca duminica viitoare va avea loc un al doilea tur, in care se vor confrunta doi candidati, care s-au clasat pe primul si pe al doilea loc in primul tur. Este vorba despre Francois Hollande, fostul secretar general al Partidului Socialist (cu 38,86% dintre voturi), si de doamna Martine Aubry, actualul lider al Partidului Socialist Francez (cu 30,45% dintre voturi).

Dintre cei sase candidati, cei doi erau oricum creditati cu cele mai mari sanse de castig. Si asta, dupa ce din peisaj a disparut, din cauza scandalurilor sexuale in care a fost implicat, Dominique Strauss-Kahn, fostul sef al Fondului Monetar International. DSK, cum e el supranumit, era, inaintea declansarii scandalului sexual de la hotelul Sofitel din New York si a afacerii Tristane Banon, un foarte posibil candidat la alegerile primare ale socialistilor si considerat a avea cele mai mari sanse de castig, inclusiv in alegerile prezidentiale din 2012, in cazul confruntarii cu Sarkozy. Dar n-a fost sa fie, astfel ca socialistii au de ales acum intre Hollande si Aubry.

La finele lunii septembrie, pentru prima data in istoria Republicii Franceze, socialistii au devenit majoritari in Senat. Or aceasta victorie le da elan si in cursa pentru Palatul Elysee, pe care l-au ratat trei mandate succesiv, in 1995, 2002 si 2007.

Cei doi candidati care se vor confrunta in al doilea tur al primarelor socialiste vor fi nevoiti sa curteze in aceasta saptamana, in vederea atragerii intr-o tabara sau alta, electorii lui Arnaud Montebourg, un adept al demondializarii si al protectionismului european, care s-a situat pe locul al treilea in primul tur al alegerilor de duminica (cu 16,64% dintre voturi).

×