x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe SUA: Rata şomajului a scăzut la 3,5% în decembrie

SUA: Rata şomajului a scăzut la 3,5% în decembrie

de Redacția Jurnalul    |    06 Ian 2023   •   21:30
SUA: Rata şomajului a scăzut la 3,5% în decembrie

Numărul locurilor de muncă create de angajatorii americani în decembrie a depăşit estimările analiştilor, iar rata şomajului a scăzut la 3,5%, deşi analiştii se aşteaptă la o încetinire pe piaţa forţei de muncă, ceea ce ar permite Rezervei Federale a SUA (Fed) să treacă la majorări mai reduse ale dobânzii, transmite Reuters.

Raportul publicat vineri de Departamentul Muncii arată că economia americană a creat 223.000 de locuri luna trecută, faţă de 256.000 locuri de muncă în noiembrie.

Conform acestor cifre, decembrie a fost a 24-a lună consecutivă în care economia americană a creat mai multe locuri de muncă faţă de câte au dispărut. Rata şomajului în SUA a scăzut la 3,5% în decembrie, de la 3,6% luna precedentă.

Economiştii intervievaţi de Reuters mizau pe aproximativ 200.000 de noi locuri de muncă create în decembrie.

Câştigurile salariale medii orare au urcat cu 0,3% în decembrie, după un avans de 0,4% în noiembrie, astfel încât ritmul anual al creşterii salariilor s-a situat luna trecută la 4,6%, faţă de 4,8% în noiembrie.

Datele publicate de autorităţile americane luna aceasta arată că la finalul lunii noiembrie erau 10,458 milioane locuri de muncă vacante, echivalentul a 1,74 slujbe pentru fiecare şomer.

Rezerva Federală a SUA (Fed) a majorat dobânda de politică monetară începând din luna martie, în ideea de a încetini activitatea economică şi a reduce astfel inflaţia. La ultima reuniune de politică monetară, care a avut loc luna trecută, Fed a majorat din nou dobânda de bază, chiar dacă doar cu 50 de puncte de bază, dar a avertizat că dobânzile vor rămâne ridicate pentru o anumită perioadă de timp pentru a se asigura că inflaţia încetineşte în mod durabil

Domeniile sensibile la majorarea dobânzilor, cum ar fi sectorul imobiliar şi financiar, şi companiile tehnologice, cum ar fi Twitter, Amazon şi Meta (firma mamă a Facebook), au făcut concedieri. Totuşi, companiile aeriene, hotelurile, restaurantele şi barurile caută cu disperare angajaţi, în condiţiile în care industria ospitalităţii continuă redresarea în urma pandemiei.

×
Subiecte în articol: somaj SUA