x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Spania cere Comisiei Europene să elaboreze instrucțiuni pentru reglementarea prețurilor la energie

Spania cere Comisiei Europene să elaboreze instrucțiuni pentru reglementarea prețurilor la energie

21 Sep 2021   •   09:56
Spania cere Comisiei Europene să elaboreze instrucțiuni pentru reglementarea prețurilor la energie

Spania cere Comisiei Europene să elaboreze intrucțiuni pentru a ajuta statele UE să ajute populația afectată de creșterea prețurilor la electricitate. Tootodată, autoritățile de la Madrid cer conducerii blocului comunitar să ia măsuri pentru limitarea speculațiilor pe piaţa certificatelor de poluare, scrie Reuters.

"Statele membre nu ar trebui să improvizeze măsuri ad-hoc de fiecare dată când piaţa nu funcţionează şi apoi să spere că Executivul comunitar nu va ridica obiecţii. Avem nevoie de urgenţă de un meniu de politici europene destinat să reacţioneze imediat la creşterile dramatice de preţuri", transmite ministrul Economiei, Nadia Calvino și cel al mediului, Teresa Ribera într-un document adresat executivului de la Bruxelles. CE a confirmat primirea acestuia și a anunțat că va răspunde. 

Oficialii spranioli au prezentat și soluții, printre care restrângerea participării unor traderi la piaţa certificatelor de emisii din UE, avertizând că există riscul ca "speculaţia financiară, mai degrabă decât factorii reali, să fie de vină pentru creşterea prea rapidă a preţurilor". Această țară vrea înfiinţarea unei platforme europene centralizate pentru achiziţia de gaze naturale şi rezerve strategice de gaze naturale, pentru a contracara expunerea UE la pieţele internaţionale fluctuante.

Spania a decis plafonarea prețurilor la gaze și limitarea profiturilor companiilor de electricitate.

Prețurile de referință la gaze naturale au crescut cu 250% în acest an din cauza insuficienței stocurilor, a cererii mari din Asia și a întreruperilor în aprovizonare. Acestea sunt motivele și pentru creșterea costurilor angro la electricitate, care s-au triplat.

"O piaţă europeană de electricitate funcţională şi bine integrată, continuarea investiţiilor în energiile regenerabile şi creşterea eficienţei energetice sunt cruciale pentru menţinerea preţurilor la energie la un nivel accesibil pentru toţi consumatorii", a declarat un purtător de cuvânt al CE, săptămâna trecută. 

×
Subiecte în articol: ce Spania gaze electricitate energie