x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Spargere spectaculoasă la Lyon: Patru mascaţi fură de 100 kg de aur

Spargere spectaculoasă la Lyon: Patru mascaţi fură de 100 kg de aur

de Mihaela Matachita    |    19 Ian 2010   •   00:00

Patru răufăcători "experimentaţi şi bine informaţi" au luat ostatică soţia salariatului unei topitorii din apropiere de Lyon, pentru a-l constrânge pe acesta să golească seifurile firmei, infractorii plecând cu o pradă în valoare de 2,5 milioane de euro.

O spargere spectaculoasă însoţită de luare de ostatici, aşa caracteriza marţi cotidianul francez Le Figaro evenimentul petrecut la Rillieux-la-Pape, luni dimineaţa, când patru hoţi înarmaţi au furat o sută de kilograme de metal preţios, în mare parte aur.  Pentru a-i constrânge pe salariaţii firmei să nu opună rezistenţă, răufăcătorii au luat-o ostatică pe soţia unuia dintre aceştia. Prin această stratagemă, spărgătorii au pus mână pe 100-150 kilograme de metale preţioase, din care peste 100 kilograme de aur, prada fiind estimată la 2,5 milioane de euro.  

Operaţiunea, descrisă de poliţie ca fiind pregătită minuţios de către răufăcători "experimentaţi şi bine informaţi", a început la ora 7 dimineaţa când hoţii au pătruns la domiciliul unuia dintre salariaţii firmei CRT. Purtând cagule şi înarmaţi cu două arme de mână şi două de mare calibru, cei patru i-au luat ostatici pe salariat şi soţia acestuia. Doi dintre infractori l-au urcat pe bărbatul în vârstă de 50 de ani la bordul unui Ford Focus, în timp ce ceilalţi doi complici au dus femeia nu departe de locul unde era topitoria. Ajuns la CRT, bărbatul şi-a avertizat colegii că soţia sa fusese sechestrată, iar aceştia au deschis seifurile, fără să fie nevoie ca hoţii să deschidă focul. Odată încărcată prada, hoţii au eliberat ostatica şi au fugit, fiind şi acum căutaţi de poliţie.


LOVITURI ÎN SERIE
CRT a mai fost ţinta spărgătorilor, aminteşte Le Figaro, citând presa locală. La 27 ianuarie 2009, patru bărbaţi înarmaţi şi mascaţi au furat 270 kilograme de aur şi 100 de kilograme de metale preţioase, prada fiind estimată la 6-9 milioane de euro.  În vara anului trecut, 28 de kilograme de aur în lingouri din această pradă au fost dezgropate dintr-o grădina din zonă.

De la sfârşitul anului, în regiunea Lyon a avut loc un val de furturi de bijuterii. Din noiembrie, când Toni Musulin a furat furgonul blindat pe care îl conducea, şi până la jumătatea lunii decembrie, au avut loc zece spargeri. Dintre acestea, patru interesează în mod deosebit poliţia: furtul din 26 noiembrie de la magazinul de bijuterii Cartier, soldat cu o pradă în valoare de 800.000 de euro, cele din 2 decembrie de la atelierele de bijuterii din Croix-Rousse şi Caluire, precum şi spargerea de la atelierul de metale preţioase din centrul Lyonului. În aceste patru dosare, poliţia suspectează tineri locali, prada servind, potrivit anchetatorilor, finanţării altor traficuri.

×
Subiecte în articol: mişcarea de rezistenţă