x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Spinozaurii erau animale semiacvatice

Spinozaurii erau animale semiacvatice

de Mihaela Matachita    |    31 Ian 2010   •   00:00

Cele mai mari animale de pradă care au existat vreodată pe Pământ, spinozaurii, îşi petreceau o mare parte din timp în apă, a relevat o analiză a oxigenului conţinut în dinţii lor, potrivit unui studiu publicat în revista americană Geology, citată de AFP.

Spinozaurii au fost cei mai mari dinozauri carnivori, putând ajunge la 18 metri lungime şi la o greutate de 11 tone. Într-un comunicat al centrului francez de cercetări CNRS ale cărui laboratoare din Paris şi Lyon au participat la studiu, se arată că aceste animale, care au trăit cu 150-90 de milioane de ani înaintea erei creştine, aveau "un mod de viaţă semiacvatic, similar celui al crocodililor sau hipopotamilor actuali".

Aceasta este o noutate, deoarece "până recent, dinozaurii erau considerate animale exclusiv terestre, întrucât anatomia lor nu indica nici o adaptare specială la un mod de viaţă acvatic", după cum a explicat paleontologul francez Romain Amiot, care şi-a încheiat studiile post-doctorale la Institutul de Paleontologie a Vertebratelor de pe lângă Academia chineză de Ştiinţe.

Regimul alimentar al spinozaurilor era compus în mare parte din peşte, viaţa semiacvatică permiţându-le "să coexiste cu alte mari teropode (subordin care cuprinde toţi marii dinozauri carnivori) prin reducerea competiţiei pentru hrană şi teritoriu".

Amiot a precizat că cercetarea a fost finanţată parţial de Jurassic Foundation, creată de regizorul american Steven Spielberg, graţie produselor derivate din filmul său Jurassic Park, cât şi de CNRS.

×
Subiecte în articol: externe